Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den kinesiska applikationen Tiktok har laddats ner över 2,8 miljarder gånger, enligt en rapport från april 2021.  Bild: Kiichiro Sato
Den kinesiska applikationen Tiktok har laddats ner över 2,8 miljarder gånger, enligt en rapport från april 2021. Bild: Kiichiro Sato

Åtta livsfarliga Tiktok-trender

Sedan lanseringen av den sociala plattformen Tiktok har en mängd olika trender blossat upp och blivit virala. Men många av dem har slutat i katastrof.
Bild: Janerik Henriksson/TT
Bild: Janerik Henriksson/TT

Benadryl challenge

Difenhydramin används främst som medicinering mot sömnlöshet och allergier. Den säljs främst i tablettform och kan vara dödlig vid överdosering. I USA tog tre unga män minst 14 piller när de försökte sig på trenden som var som störst under fjolåret, då man enligt trenden skulle äta så många som möjligt, svälja dem och filma. En 15-årig flicka i Oklahoma miste livet.
Bild: Petra Lindell / TT
Bild: Petra Lindell / TT

Teeth filing/shaving challenge

Skönhetstips är populära på Tiktok. Ibland är de skadliga, som den trend som gick ut på att fila ner framtänderna med hjälp av en nagelfil. Tandläkare gick ut och varnade för permanenta skador på tandkronan om man slipade ner eller bort emaljen.
Bild: Anjum Naveed
Bild: Anjum Naveed

Blackout challenge

I Italien och USA rapporterades två unga personer ha dött efter att de försökte sig på ”Blackout Challenge” – som gick ut på att man skulle kväva sig själv till den grad att man höll på att bli medvetslös. Barnen var tolv och tio år gamla.
Bild: Martin Mejia
Bild: Martin Mejia

Fejkade kidnappningar

Hashtaggen #kidnapped har i skrivande stund över 900 miljoner visningar. Fejkade kidnappningar har bland annat använts för att lura tittare att skicka pengar men det blev som allra mörkast när en iscensatt inspelning slutade med att 20-åriga Areline Martinez sköts i huvudet av misstag. Hon lämnade efter sig sin ettåriga dotter.
Bild: Jens Kalaene
Bild: Jens Kalaene

Milk Crate challenge

En av de senaste trenderna som går ut på att bygga en trapp-pyramid av instabila plastbackar som man sedan ska försöka ta sig upp och ner för. Amerikanska medier har skrivit om flera fall av frakturer och Tiktok har uppmanat sina användare att inte försöka sig på utmaningen.
Bild: JESSICA GOW / TT
Bild: JESSICA GOW / TT

Penny challenge

Kombinationen mynt och eluttag kan sluta väldigt illa. Penny challenge gick ut på att stoppa ett mynt i ett av hålen och sedan försöka ansluta en telefonladdare i hopp om att skapa gnistor. Två elever orsakade en brand på sin skola men lyckligtvis kom alla undan oskadda.
Bild: Janerik Henriksson/TT
Bild: Janerik Henriksson/TT

Corn cob challenge

Ytterligare en dålig kombination: Majskolv och borrmaskin. Flera obehagliga klipp spreds på sociala medier där personer blev av med tänderna.
Bild: Henrik Montgomery/TT
Bild: Henrik Montgomery/TT

Tide Pod challenge

En av de farligare trenderna, men även en av de som fick mest uppmärksamhet, handlade om att filma sig själv när man svalde en förtvättsmedelstablett. I början v 2018, när flugan var som störst, rapporterade paraplyorganisationen för USA:s giftcentra närmare tjugo självvållade fall, bara under januari månad.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.