Åttaåriga Zohra Shah dödades i Rawalpindi i Pakistan. Arkivbild.
Åttaåriga Zohra Shah dödades i Rawalpindi i Pakistan. Arkivbild. Bild: B.K. Bangash

Åttaåring släppte ut papegojor – slogs ihjäl

Hon misshandlades till döds sedan hon råkat släppa ut papegojor från familjen hon jobbade hos. Åttaåriga Zohras död skakar Pakistan – och har fått en minister att kräva skärpt lagstiftning mot barnarbete i hemmet.

ANNONS

Åttaåriga Zohra Shah jobbade som barnvakt hos en familj i Rawalpindi i Pakistan. När hon i söndags skulle öppna en bur för att mata papegojor råkade de flyga i väg, enligt polisen.

Som straff slogs hon medvetslös innan hon övergavs på ett lokalt sjukhus där hon avled av sina skador i måndags. Mannen som flickan jobbade hos har enligt polisen erkänt att han och hans fru misshandlade Zohra sedan hon låtit hans "dyrbara papegojor fly från buren", skriver den pakistanska tidningen Dawn. Mannen och kvinnan har gripits.

Stora skador

"Offret fördes till sjukhus och var fortfarande vid liv. Hon hade skador på ansikte, händer, under revbenen och på benen. Hon hade också skador på låren, vilket tyder på att hon kan ha utsatts för sexuella övergrepp" står det i den initiala polisutredningen, rapporterar det amerikanska mediebolaget CNN.

ANNONS

Flickan hade jobbat som barnvakt åt familjens ettåring i fyra månader, enligt polisen. I utbyte ska ¨familjen ha lovat att se till att hon skulle få en utbildning".

Fallet har väckt stor uppmärksamhet och vrede i Pakistan. Flera kända namn, däribland skådespelerskan Mahira Khan, rapparen Ali Gul Pir och medieprofilen Shaniera Akram, har höjt sina röster för att visa avsky och kräva rättvisa.

Zohras död har också eldat på en återkommande debatt om barnarbete – som är ett stort problem i Pakistan. Landet har antagit FN:s barnkonvention och de flesta av Internationella arbetsorganisationens grundstadgar, bland andra den som förbjuder att barn under 14 år arbetar.

Men i praktiken tvingas miljontals barn att arbeta för familjens uppehälle och många utnyttjas under slaverilika förhållanden.

Vill skärpa lagen

Senatorn Sherry Rehman har lovat att ta upp fallet och försöka verka för att barnarbetet får ett slut. Och Shireen Mazari, minister med ansvar för mänskliga rättigheter, har föreslagit att lagen skärps för att skydda barn från hushållsarbete.

– Det största problemet är att det inte finns någon lagstiftning som omfattar hushållsarbete och som inkluderar barns rättigheter, säger hon till Dawn.

Sofia Eriksson/TT

Ministern Shireen Mazari vill se skärpt lagstiftning för att skydda barn från arbete i hemmen. Arkivbild.
Ministern Shireen Mazari vill se skärpt lagstiftning för att skydda barn från arbete i hemmen. Arkivbild. Bild: Erlend Aas/NTB/TT

Trots att Pakistan under långa perioder haft en snabb ekonomisk tillväxt lever var fjärde invånare under den nationella fattigdomsgränsen.

Pakistan kritiseras ofta för det utbredda barnarbetet. På senare år har dock en del åtgärder vidtagits för att förbättra landets anseende i frågan. Enligt FN-organet Internationella arbetsorganisationen (ILO) har det uppmärksammade användandet av barn till att sy fotbollar i Sialkot helt stoppats. Antalet barn som arbetar med att väva mattor har också minskat kraftigt enligt ILO.

Levnadsvillkoren är dock så svåra att inte ens alla människorättsaktivister kräver totalförbud för barnarbete, så länge varje inkomst är nödvändig för familjens existens. Målet är främst att få bort de farliga och tunga arbetena och se till att arbetet inte hindrar barnen från att gå i skolan.

Källa: Landguiden/UI

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS