Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Greklands premiärminister Alexis Tsipras talar inför parlamentet innan åtstramningspaketet röstades igenom.

Åtstramningar godkända i Grekland

Det grekiska parlamentet har godkänt nya åtstramningar. Regeringen hoppas nu att landets långivare med Tyskland i täten ska gå med på att betala ut nya nödlån.

Åtstramningen innebär bland annat pensionssänkning på motsvarande drygt 47 miljarder svenska kronor, den 13:e pensionssänkningen sedan 2010. En sänkning av taket för hur mycket man får tjäna utan att behöva betala skatt ingår också i paketet.

En majoritet, 153 av 300 ledamöter i parlamentet, röstade för åtgärderna.

Tårgas utanför

Det är nu upp till långivarna att stå för sina löften, anser premiärminister Alexis Tsipras.

- Vi förtjänar och förväntar oss från måndagens möte ett beslut om skuldlättnader som motsvarar det grekiska folket uppoffringar, sade han.

Tsipras syftar på ett möte mellan Eurozonens finansministrar på måndag, där Greklands situation väntas bli huvudfrågan.

Omröstningen i parlamentet har föregåtts av en generalstrejk i onsdags och stundtals våldsamma protester framför parlamentet i Aten. På torsdagskvällen demonstrerade omkring 10 000 personer utanför parlamentet. Vissa av demonstranterna gick till angrepp med bensinbomber mot polisen, som svarade med tårgas.

Miljarder i nödlån

Många greker är besvikna på vänsterledaren Alexis Tsipras, som när han valdes 2015 utlovade ett stopp för åtstramningar.

Grekland står inför stora räntebetalningar och amorteringar i juli. Nödlånen krävs för att den grekiska staten inte ska riskera att behöva ställa in betalningarna i sommar.

Landet har fått nödlån på omkring 260 miljarder euro sedan 2010.