Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Demonstranter håller upp Cumhuriyets förstasida, med rubriken "Vi vill ha rättvisa", när rättegången mot 17 av tidningens journalister återupptas.

Åtalade journalister fortsatt frihetsberövade

Medarbetarna på den turiska oppositionstidningen Cumhuriyet ska vara fortsatt fängslade, beslutade en turisk domstol under måndagen.

Rättegången mot 17 journalister på den turkiska tidningen Cumhuriyet, som står anklagade för terrorbrott, är hårt kritiserat och ses som ett test för pressfrihet under president Recep Tayyip Erdogans styre. Om de fälls riskerar de upp till 43 år i fängelse.

Under rättegångens första dag har domstolen nu beslutat att de åtalade journalisterna ska vara fortsatt frihetsberövade.

"Det här fallet kommer att gå till historien som det tydligaste, och samtidigt mest absurda, exemplet på institutionernas misslyckande och problemen med rättvisan under denna period", skriver kolumnisten Asli Aydintasbas i söndagens tidning.

Bland de åtalade finns tidningens tidigare chefredaktör Can Dündar, som flytt till Tyskland. I slutet av juli beslutade domstolen att sju av de 17 skulle släppas på fri fot.

Journalisterna anklagas för medhjälp till terrorism och har enligt åtalet stöttat Gülenrörelsen – som pekats ut för att ligga bakom fjolårets misslyckade militärkupp – samt de terrorstämplade rörelserna PKK och marxist-leninistiska DHKP-C. Men kritiker ser rättegången som ett led i de tillslag mot oberoende medier som följt efter kuppförsöket.