Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Den danske säpo-chefen Finn Borch Andersen under presskonferensen då norsk-iraniern gripits 2018. Bild: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Den danske säpo-chefen Finn Borch Andersen under presskonferensen då norsk-iraniern gripits 2018. Bild: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Åtal mot Göteborgsgripen för mordplaner

Planen var att lönnmörda en iransk motståndsman i Ringsted väster om Köpenhamn. Nu har en norsk-iranier som greps i Göteborg 2018 åtalats i härvan.

Enligt åtalet ska den misstänkte ha skuggat det tilltänkta offret i närheten av bostaden på Själland. Detta skedde på uppdrag av iransk säkerhetstjänst, som planerade attentat mot exiliranier i Danmark.

Målet för attentatsplanerna sitter gripen tillsammans med två andra män från Ringsted sedan hösten 2018. De är misstänkta både för att ha planerat attacker i Iran för separatiströrelsen ASMLA:s räkning och för att i Danmark ha spionerat åt Saudiarabien.

Fallet utgör därmed en del av det maktspel à la kalla kriget som Iran och Saudiarabien ägnar sig åt i Mellanöstern, och som spelar in i konflikter i bland annat Irak, Jemen och Syrien.

Rättegången mot den nu 40-årige norsk-iraniern väntas börja i Roskilde den 1 maj. När de tre Ringsted-männen kan ställas inför rätta är ännu oklart.