Åtal för 36 dråp efter mordbrand i USA

ANNONS
|

– Hyresvärden och hyresgästen åtalas nu för36 fall av dråp efter branden påOaklands Ghost Ship Warehouse, sägerdistriktsåklagaren i Alameda County,Nancy O'Malley, enligt CNN.

LÄS OCKSÅ:Sorg och ilska efter svartklubbsbrand

Den massiva branden bröt ut under en elektronisk dansfest. Även ett konstnärskollektiv höll till i byggnaden.Personer som inte lyckades fly från den förfallna lagerbyggnaden i två våningar miste livet i flammorna.

De flesta offer var festdeltagare mellan 20 och 40 år gamla. Detvar svårt att fly ur lokalen eftersom den var belamrad med möbler, konst, skyltdockor och diverse bråte. En av två brandutgångar var blockerade, enligt myndigheterna.

LÄS OCKSÅ:Offer i rejvbrand identifieras

ANNONS

– De två männen skapade medvetet en brandfälla med otillräckliga utrymningsvägar. De fyllde sedan området med människor och står nu inför konsekvenserna av deras handlingar, sa Nancy O'Malley, till CNN.

39 års fängelse vid fällande dom

Nu riskerar männen upp till 39 års fängelse om de döms för samtliga brott. Männen greps under natten till tisdagen i USA.

Hyresvärdenbad om ursäkt till offrens familjer och försvarade sig häftigt efter storbranden. Han menade att han aldrig hade för avsikt att orsaka någon fara.

–Jag är bara här för att säga en sak: att jag är otroligt ledsen, sa han till NBC då.

Nu när åtalet kommit uttalar sig hans advokater i hans ställe:

– Vi avser att kraftfullt försvara honom i domstol. Vi tycker att åtalet är en rättsskandal och vi ärövertygade om att detta försök att göra en syndabock av vår kundkommer att misslyckas, sa advokaterna till CNN.

Distriktsåklagaren menar att männen var vårdslösa och därmed riskerade liv. Bland annat tillät männen attupp till 25 personer bodde i lagret och ska ha lurat både tjänstemän och fastighetsägarna när dessa frågade om detta. Dessutom tillätsförvaring av stora kvantiteter av brännbart material från golv till tak, enligt åklagaren.

– Vi fortsätter att sörja förlusten av de 36 unga män och kvinnor som borde vara med oss ​​i dag, sadistriktsåklagaren till CNN.

ANNONS

Lagret hade inte inspekterats under de senaste 30 åren när branden bröt ut i december i fjol. Bland dödsoffren fanns också utländska medborgare från Finland, Guatemala och Sydkorea.

ANNONS