Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den republikanske domaren och senatorskandidaten Roy Moore vid ett kampanjmöte i Midland City i Alabama.

Årets hetaste senatorsval - nu inleds röstningen

En smutsig valkampanj är till ända. Nu är det upp till väljarna att bestämma om den sextrakasserianklagade republikanen Roy Moore eller demokraten Doug Jones ska representera Alabama i USA:s senat.

I sina sista försök att övertala väljare lånade Moore retorik från president Donald Trump – han lovade att göra USA "stort igen". Men den djupt religiöse tidigare chefsdomaren sade också att "vi måste gå tillbaka till Gud" och manade Alabamaborna att följa sitt samvete.

- Jag säger till er, om ni inte tror på min (moraliska) karaktär så rösta inte på mig, ropade han enligt public servicekanalen NPR från talarstolen i Midland City där han framträdde tillsammans med Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon.

Skriver annat namn

Uttalandet är viktigt i ljuset av de anklagelser om sexuella trakasserier som flertalet kvinnor riktat mot honom. Kvinnorna, vars vittnesmål först publicerades av tidningen The Washington Post, hävdar att Moore utsatte dem för närmanden när de själva var tonåringar på 1970-talet. Minst en kvinna säger att hon var minderårig, 14 år, när övergrepp skedde.

Moore fortsätter att med kraft förneka anklagelserna – och fick i förra veckan efter viss tvekan stöd av president Trump och Republikanska partiet. Men uppgifterna har lett till att Alabamas andre senator, partikamraten Richard Shelby, meddelat att han tänker skriva en annan republikans namn på sin valsedel.

"Säg ifrån"

Moores demokratiske motståndare, åklagaren Doug Jones, beskriver det uppmärksammade valet som ett vägval. I sina slutpläderingar manade han Alabamaborna att säga ifrån gentemot värderingar de inte tror på.

- Det är dags att säga inget Moore (betyder "mer", men är också hans motståndares efternamn), sade han.

Jones hävdar också att han är bra på att jobba över partigränserna och därmed kan göra mer gott för Alabama i senaten än motståndaren. Roy Moore är känd för kontroversiella ställningstaganden som många republikaner tar avstånd från, bland annat han har vägrat att utfärda vigselbevis till samkönade par och gett uttryck för islamofobiska åsikter.

Fyllnadsvalet syftar till att ersätta den tidigare senatorn Jeff Sessions, som Trump tidigare i år utsåg till justitieminister. Vallokalerna stänger klockan 2 under natten till onsdagen.