Posttraumatiskt stressyndrom är sådant som soldater kan drabbas av men nu konstaterar en dansk psykiater att hans patient har utvecklat PTSD efter sju år hos ett jobbsökarcenter. Bilden visar soldater i Afghanistan 2009.
Posttraumatiskt stressyndrom är sådant som soldater kan drabbas av men nu konstaterar en dansk psykiater att hans patient har utvecklat PTSD efter sju år hos ett jobbsökarcenter. Bilden visar soldater i Afghanistan 2009. Bild: Emilio Morenatti/AP/TT

År i danskt jobbcenter gav PTSD – inte jobb

En 28-årig dansk man har utvecklat stressyndromet PTSD efter år hos kommunens jobbcenter, enligt en psykiater. Läkares varningar togs inte på allvar, rapporterar TV 2 Östjylland.

ANNONS

Mannen fick diagnosen i vintras av en psykiater i danska Viborg, kort efter det att jobbcentret i Randers kommun hade beslutat om en ny flerårig insats. Bara att han är knuten till centret kan förvärra tillståndet, enligt psykiatern,

Mannen själv, hans läkare och psykiater, hävdar att diagnosen är en följd av sju år i kurser, praktik och andra insatser på jobbcentret.

– Det var förfärligt. Du vet inte när du blir klar, det känns som om någon jagar dig hela tiden och du har inte ork med någonting. Bara att gå upp på morgonen är en kamp. säger 28-åringen till TV 2 Östjylland.

ANNONS

Mannens läkare anser att kommunen inte har tagit tillräcklig hänsyn till att mannen 2018 konstaterades ha autism, med diagnosen Aspergers syndrom och ADD. En sådan person har svårt i det sociala umgänget och med sociala koder, behöver rutiner och förutsägbarhet i vardagen.

Men en chef vid jobbcentret hävdar att det inte har gjorts några fel. Sedan mannen konstaterades ha Aspergers och ADD har centret försökt att anpassa insatser och praktikplatser efter det och att inte pressa honom ytterligare, säger chefen till kanalen.

Men 28-åringen hävdar å sin sida att han inte blev lyssnad till, även efter det att hans läkare i februari 2019 påpekade för kommunen att han har särskilda behov.

Mot slutet av förra året framhöll läkaren att mannens mående var så dåligt att han omöjligen kunde sättas på fler praktikplatser samt att han riskerade att drabbas av depression och PTSD.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS