Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Abdelaziz Bouteflika vid rösturnan i parlamentsvalet förra året.

Åldrig Bouteflika tros vilja bli omvald

Trots att han nu är över 80 år, sällan visar sig offentligt och har ifrågasatt hälsa tyder alltmer på att president Abdelaziz Bouteflika försöker bli omvald som Algeriets president.

- Så länge Gud håller honom vid liv kommer Bouteflika definitivt att försöka sig på en femte mandatperiod, säger Mohamad Hanad, statsvetare vid Algers universitet.

Hur Bouteflika mår är svårt att veta. 2013 fick han en stroke, och låg på franskt sjukhus i tre månader. I presidentvalet 2014 och parlamentsvalet 2017 dök han upp vid valurnorna, men i rullstol.

Pierre Vermeren, professor i nutidshistoria i Paris, tror att kretsen runt den 81-årige ledaren gör allt för att han ska sitta kvar.

- Alla yttre tecken skvallrar om en mycket liten grupp mycket mäktiga människor i den algeriska statsapparatens topp, som stödjer ett omval av presidenten, säger Vermeren.

Bouteflika styr Afrikas till ytan största land sedan 1999. Trots en skyhög arbetslöshet och många andra svåra problem har han mycket popularitet kvar, inte minst eftersom många minns det oerhört grymma och blodiga inbördeskrig som föregick hans styre.

Algeriet ska gå till presidentval nästa år, men något datum är ännu ej bestämt.