Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Zimbabwes tidigare president Robert Mugabe, nu 94 år. Bild från juli i år.

Åldrad Mugabe kan inte längre gå

Zimbabwes tidigare ledare Robert Mugabe befinner sig i Singapore där han får sjukhusvård, enligt efterträdaren Emmerson Mnangagwa.

- Han är gammal nu, såklart. Han kan inte gå, men vi ser till att han får vad han än frågar efter.

För ett år sedan tvingades Robert Mugabe, nu 94 år gammal, bort från makten i vad som kan beskrivas som en "militärkupp light".

Det var den 14 november 2017 som arméledningen i Zimbabwe tog kontroll över statlig tv och satte Mugabe i husarrest. Det blev startskottet för en händelsekedja som till slut resulterade i att Emmerson Mnangagwa, tidigare nära lierad med Mugabe, svors in som det afrikanska landets president den 24 november samma år.

- Vi ser efter honom. Han är nationens fader. Han är vår fader för det fria Zimbabwe, säger Mnangagwa, som under lördagen träffade ett hundratal anhängare i Mugabes hemort Zvimba, cirka tio mil väster om huvudstaden Harare.

Enligt Mnangagwa kommer Mugabe att återvända till Zimbabwe i slutet av månaden.

- Han skulle ha kommit tillbaka den 25 oktober, men han var inte frisk nog då. Så vi fick ett meddelande i går om att han är på bättringsvägen. Han kommer tillbaka den 30 november, säger han.

Robert Mugabe styrde Zimbabwe från självständigheten från vitt minoritetsstyre 1980 fram till 2017. När han tillträdde hyllades Mugabe som frihetshjälte, men under årens gång uppfattades han mer och mer som en hänsynslös och maktfullkomlig ledare.