Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

President Trump försöker få väljare att fundera över om demokraternas presidentkandidat Joe Biden är tillräckligt alert för att klara ämbetet, skriver GP:s Britt-Marie Mattsson. Bild: Andrew Harnik

Åldern och hälsan i fokus när Biden angrips

Klarar Joe Biden smygkampanjen? Åldern används mot honom och Donald Trump är med och underblåser. ”Varför försökte Obama förmå Biden att inte ställa upp”, undrar Trump på Twitter.

Det har varit klart sedan tidigt i våras att Joe Biden är demokraternas val som presidentkandidat. Han gjorde dåligt ifrån sig i de inledande primärvalen, men drog sedan ifrån sina konkurrenter. Alla, förutom Bernie Sanders, ställde upp bakom honom. Vid demokraternas konvent nominerades han formellt till partiets val och han avslutar partiets konvent med ett framåtblickande tal. Nu väntar en annorlunda valrörelse som begränsas av coronaspridningen.

Karaktärsmord är ett sätt att komma åt en politisk motståndare. Donald Trump har länge ägnat sig åt det och sätter konsekvent nedsättande epitet framför namnen på personer som han ogillar.

Donald Trump såg tidigt Joe Biden som en farlig utmanare om presidentposten. Det är ett av skälen till att han försökte misskreditera honom i Ukrainaskandalen. Det slog dock tillbaka. Trump ställdes i februari inför riksrätt, men frikändes av sina republikanska partikamrater i senaten.

Karaktärsmord är ett sätt att komma åt en politisk motståndare. Donald Trump har länge ägnat sig åt det och sätter konsekvent nedsättande epitet framför namnen på personer som han ogillar. ”Sömnige Joe” är benämningen på Biden.

Med detta kan Trump få väljare att fundera över om Biden är tillräckligt alert för att klara presidentämbetet. När Trump nu påstår att Barack Obama försökte få Biden att avstå från att ge sig in i presidentvalet är det efter att under en längre tid ha antytt att människor kring Biden sett och upplevt saker som andra inte noterat om Bidens mentala hälsa.

Orden ”Just sayin” är ett sätt att föra vidare utan att ta ansvar. Ett annat av Trumps favorituttryck är ”jag har hört att …” . Han ställer också frågor på bland annat Twitter som leder till att de som svarar skriver just det som Trump själv inte har lust att uttrycka eftersom det kan slå tillbaka på honom själv. Just att få till spridning av misstänkliggöranden är det väsentliga.

Trump gjorde bästa testet?

Trump har berättat att han nyligen genomfört ett intelligenstest där resultatet blev så lysande att läkarna, enligt Trump själv, aldrig har träffat på någon som klarat testet bättre.

Att använda ålder mot en motståndare är inte nytt. Yngre – som en gång John F Kennedy, Bill Clinton och Barack Obama – beskrevs ibland som oerfarna, okunniga, historielösa och allmänt olämpliga. Äldre – som Ronald Reagan och nu Joe Biden – har framställts som trötta och som att de gjort sitt i offentligheten. Trump, som med sina 74 år är nästan jämngammal med Biden som är 77, har klarat sig undan, mest därför att han anfallit först.

Ronald Reagan bestämde sig vid presidentvalet 1984 för att ta tjuren vid hornen och skämta bort åldersfrågan utan att den öppet kommit upp. Som tidigare skådespelare kunde han konsten att leverera en replik och sade i en debatt med utmanaren Walter Mondale att han lovade att aldrig utnyttja sin motståndares ungdom och oerfarenhet mot honom. Repliken avväpnade både Mondale och alla belackare som tvekat om Reagan, då 73 år, var lämplig som president ytterligare en period.

Den ”oerfarne” Mondale var 56 år, hade varit senator i över tio år, vicepresident i fyra och hade valt den första kvinnliga vicepresidentkandidaten Geraldine Ferraro. Reagan vann en jordskredsseger mot Mondale och tog hem alla delstater förutom en och District of Colombia. I slutet av sin andra mandatperiod drog Reagan sig ofta undan och direkt efter presidenttiden meddelade han att han led av alzheimers sjukdom.

Att skapa tvivel om en persons mentala hälsa kan vara effektivt, särskilt när det bara antyds och inte sägs rakt ut. Biden har försökt att försvara sig mot antydningarna men hånats för det.

Att skapa tvivel om en persons mentala hälsa kan vara effektivt, särskilt när det bara antyds och inte sägs rakt ut. Biden har försökt att försvara sig mot antydningarna men hånats för det av programledaren Sean Hannity i Fox news och på sociala medier är ”senile Biden” ett återkommande epitet.

Donald Trump varierar nu ”sömnige Joe” med ”långsamme Joe” när han talar om sin utmanare om presidentposten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.