Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bland annat har åklagaren riktat in sig på mannen som var utklädd till en slags shaman i samband med stormningen.  Bild: Manuel Balce Ceneta
Bland annat har åklagaren riktat in sig på mannen som var utklädd till en slags shaman i samband med stormningen. Bild: Manuel Balce Ceneta

Åklagare om stormningen av Kapitolium: De ville döda folkvalda

Det finns bevis som tyder på att personer som stormade Kapitolium hade avsikt att både tillfångata och mörda de folkvalda politikerna, uppger Reuters.

Den federala åklagaren som leder utredningen gällande den stormning av Kapitolium som skedde förra veckan uppger nu att upprorsmakarna hade som motiv att både tillfångata och mörda de folkvalda politikerna, skriver Reuters.

Utredningen pekar ju nu mot att flera personer kopplade till konspirationsrörelsen QAnon.

Bland annat har åklagaren riktat in sig på Jacob Chansley, mannen som var utklädd till en slags shaman i samband med stormningen.

FBI har över 200 misstänkta

Åklagaren hänvisar till FBI:s utredning av Chansley, i vilken det framgår att han lämnade en lapp till vice president Mike Pence. På lappen stod det ”Det är bara en fråga om tid, rättvisa är på väg”.

Enligt åklagaren finns det starka bevis som tyder på Chansley ämnade att döda politiker i samband med händelsen och aktivt deltagit i ett försök att störta den amerikanska regeringen.

Justitiedepartementet har den senaste veckan kopplat ihop minst 80 personer till våldsamheterna vid Kapitolium under förra veckan.

FBI ska inte haft några större svårigheter att söka upp de inblandade personerna tack vare en stor mängt video- och bildmaterial som postats på socialmedier. Utredningen som FBI håller i har över 200 misstänkta.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.