Åk på semester med robotar

Snart ska roboten Pepper göra dig sällskap på kryssningar i medelhavet. Med det nya projektet hoppas man ta servicen till en ny nivå.

ANNONS
|

– Roboten ska kunna svara på frågor som passagerarna har eller vägleda dem till specifika delar av fartyget. Den kommer fungera lite som mobilfunktionen Siri, säger Anna Hagberg, kommunikatör på Ving.

Roboten kommer att finnas på Vings Medelhavskryssningar i samarbete med Costa Cruises med start sommaren 2016. Med hjälp av en 3D-kamera ska roboten kunna scanna av omgivningen och interagera med den på ett naturtroget sätt. Men de som drömmer om en egen R2-D2 får fortsätta att vänta.

– Man kommer inte kunna ha några avancerade konversationer med roboten, utan den ska främst vägleda passagerare, säger Anna Hagberg.

Roboten heter Pepper och började tillverkas redan 2014 i Japan och uppges vara den första mänskliga roboten att känna igen riktiga känslor och anpassa sig efter dem. Roboten är 1,20 meter hög och kommunicerar på tre olika språk: engelska, tyska och italienska. Roboten ska dessutom kunna dansa.

ANNONS

Är det här ett sätt för kryssningsrederierna att spara in på personal?

– Nej, kryssningsfartygen kommer fortfarande att vara bemannade precis som innan.

Kommer det att kosta mer om man vill resa tillsammans med robotarna?

– Nej, det kommer inte att bli dyrare.

Se när roboten dansar till klassisk musik!

ANNONS