Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Tysklands utrikesminister Heiko Maas. Arkivbild. Bild: Kay Nietfeld
Tysklands utrikesminister Heiko Maas. Arkivbild. Bild: Kay Nietfeld

Även Tyskland beklagar att USA lämnar avtal

Tyskland uppmanar USA att ompröva beslutet att lämna rustningskontrollavtalet Open skies som reglerar länders obeväpnade observationsflygningar över varandra.
Även Sverige beklagar beslutet, Ryssland kallar det ett hot mot Europas säkerhet och Natoambassadörerna har blixtinkallats till ett möte i dag.

Open skies-fördraget, ryms inom Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), är tänkt att utöka förtroendet genom att de 35 länder som omfattas, däribland Sverige, får ökade möjligheter till övervakning militärt.

Men på torsdagen sade USA:s president Donald Trump att USA lämnar avtalet. Motiveringen var att Ryssland upprepade gånger brutit mot det.

Heiko Maas, Tysklands utrikesminister, vill att USA ändrar sig. Enligt ett uttalande säger han att Frankrike, Polen och Storbritannien upprepade gånger förklarat för USA varför avtalet bör bestå.

"Ny uppgörelse"

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) skriver på Twitter att Sverige beklagar att USA lämnar avtalet, som "spelar en viktig förtroende- och säkerhetsbyggande roll i Europa".

"Sverige kommer att fortsätta att uppmuntra full efterlevnad från alla medlemmar och hoppas att USA kommer att ompröva sitt beslut", fortsätter hon.

Trump sade också att det finns en "mycket god chans att vi gör en ny uppgörelse eller gör någonting för att sätta ihop det här avtalet igen".

Försämrad säkerhet

En diplomatkälla uppger för nyhetsbyrån AFP att Natoambassadörerna blixtinkallats till möte på fredagseftermiddagen. Mötet ska analysera följderna av beslutet, och analytiker tror nu att spänningarna inom alliansen kan komma att öka.

Rysslands biträdande utrikesminister Alexander Grusjko säger enligt statliga nyhetsbyrån Ria Novosti att USA:s beslut får följder för de länder som är kvar i avtalet, varav många är Nato-medlemmar.

– USA:s uttåg från det här fördraget skulle inte bara vara ett slag mot grunden för europeisk säkerhet. . .  utan mot de grundläggande säkerhetsintressena för USA:s allierade, säger Grusjko.

Vissa analytiker tror att även Ryssland nu kommer att lämna avtalet och att säkerhetsläget i Europa kan försämras i en tid när ryskstödda separatister kontrollerar delar av Ukraina och Georgien.

USA.s president Donald Trump. Bild: Alex Brandon
USA.s president Donald Trump. Bild: Alex Brandon
Sveriges utrikesminister Ann Linde. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT
Sveriges utrikesminister Ann Linde. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Fördraget Open skies är ett samarbetsavtal där de anslutna länderna har gått med på att öppna sina luftrum för varandras flygfotospaning och övervakning.

Avtalet har funnits sedan 1992 och var först bara öppet för Natoländer och länder i före detta Warszawapakten. Det öppnades 2002 för alla medlemsländer i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

I dag är 35 länder anslutna till fördraget, däribland Sverige.

Ett viktigt syfte med samarbetet är att deltagande länder ska kunna kontrollera att inget land bryter mot exempelvis ingångna nedrustningsavtal.