Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/6

"Är Trump den bästa vi kunde hitta?”

Dagen efter det historiska presidentvalet är USA ett land i eftertanke. I New York frågar sig många vad som egentligen hände. – Är Donald Trump verkligen det bästa vi kunde hitta?, säger George Diaz, 69.

Vid 3-tiden under natten mot onsdagen i New York erkände demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton sig slutligen besegrad.

När Donald Trump kort därefter klev upp på scen i sin valvaka inne på Hilton Midtown hotell på Manhattan och förklarade att slaget var avgjort jublade tusentals av hans anhängare som stannat kvar på gatorna under natten.

– Mainstream media försökte lura oss med sina falska opinionsundersökningar – men inget kunde stoppa oss. Nu ska det bli ordning på det här landet. Flyktingar som inte gjort något för det här landet kommer inte längre att gå före våra veteraner. Donald Trump kommer göra America great again, jublade Tony Latona från New York.

"Sagt vad som krävts"

69-årige George Diaz från Manhattan berättar att han först möttes av det slutgiltiga beskedet när han vaknade upp på onsdagsmorgonen.

– Jag såg vilket håll det gick åt, men orkade inte vara uppe. Just nu känner jag mig mest ledsen. Är Donald Trump verkligen det bästa vi kunde hitta?, säger George Diaz.

Han menar att det är för tidigt att säga vad det kommer innebära för USA med Donald Trump i Vita huset.

– Vi får helt enkelt vänta och se. Han har sagt saker som krävs för att bli vald. Nu får vi se om han kommer att bli mer realistisk. Det mesta han har lovat kommer han inte få igenom i kongressen.

– Han är ingen bra representant för det här landet. I Amerika behandlar vi alla på samma sätt, oavsett hudfärg, religion, kön eller ålder, fortsätter George Diaz.

"Nu flyttar jag"

69-åriga Patty från Philadelphia berättar att hon sa åt sin man att hämta deras pass när hon möttes av beskedet.

– Nu flyttar jag till Irland sa jag. Under morgonen har jag lugnat ner mig lite, men den mannen representerar inte Amerikas värderingar. Åtminstone inte det Amerika jag står för. Resultatet visar den rädsla och ilska som tyvärr finns i landet. Jag ber till gud för att han kommer skaffa sig bra rådgivare när han nu ska bli vår president, säger Patty.

22-åriga Manny Grahm, berättar att han chockades av valresultatet – men att han nu måste släppa det och gå vidare.

– Jag började nästan gråta. Jag hade sett fram emot att få se Hillary som vår första kvinnliga president. Men nu måste jag sköta mitt. Jag är på väg till jobbet och jag tror inte världen går under. Vi får se vilken typ av president han blir. Förhoppningsvis är han inte riktigt så galen som han verkar. För vanliga människor blir det nog ändå ingen dramatisk förändring. Vi får ta hand om vårt eget och hoppas på att han gör ett bra jobb, säger Manny Grahm.

Kommer bli annorlunda

63-årige Bill från New Jersey tror att Donald Trump kommer att förändra USA. På gott eller ont är han däremot osäker på. 

– Jag kommer från södra New Jersey där många röstade på Trump. Saker kommer att bli annorlunda, på vilket sätt vet jag inte, men vi kommer att få se förändringar. Det är bara hoppas på att det blir till det bättre, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.