Är det för sent att ge barnen en framtid?

Konflikten i Syrien har haft en förödande inverkan på barns hälsa och uppväxt. Mer än 6 miljoner unga är i behov av hjälp. Många föddes i kriget och har upplevt fördrivning och förlust, men aldrig fred.

ANNONS
|

FN:s barnfond Unicef ger en skrämmande mörk bild av konsekvenserna av det decennielånga kriget. Nästan 90 procent av barnen behöver humanitärt bistånd, en ökning med 20 procent på ett år, på grund av våld, ekonomisk kris och pandemin.

65 procent av familjerna kan inte tillgodose sina grundläggande behov och nästan 80 procent av syrierna lever i fattigdom. Över en halv miljon barn under fem år är kroniskt undernärda.

Antalet rapporterade fall av barn i psykosocial nöd fördubblades under 2020. Fortsatt exponering för våld, chock och trauma har haft en betydande påverkan på barns mentala hälsa. Hälften av Syriens barn går inte i skolan och en av tre skolor kan inte användas för att de har förstörts, hyser fördrivna familjer eller används för militära ändamål. 40 procent av eleverna är flickor.

ANNONS

LÄS MER:Ändlöst lidande efter tio år av krig i Syrien

Barn har dödas, skadas eller rekryteras som soldater

Pandemin har ytterligare förvärrat situationen för Syriens barn.

Mellan 2011 och 2020 har lågt räknat 12 000 barn dödats eller skadats. Mer än 5 700 barn, några så unga som sju år gamla, har rekryterats som soldater i väpnade grupper. Över 1 300 anläggningar för utbildning och medicinsk verksamhet och personal har attackerats.

Unicefs regiondirektör för Mellanöstern och Nordafrika, Ted Chaiban, medverkade vid ett virtuellt pressmöte på torsdagen. Han har träffat barn och familjer i Syrien. Han besökte också det ökända al-Hol-lägret. Läget i dessa nordöstra delar av Syrien är särskilt alarmerande. Miljontals barn är fördrivna och många med familjer som har flytt från våld, några så många som sju gånger, i jakt på säkerhet. De bor i tält, skydd och förstörda eller halvfärdiga byggnader, ofta under hårda väderförhållanden.

I läger som Al-Hol och interneringscenter över nordöstra Syrien försvaras 27 500 barn av minst 60 nationaliteter och tusentals syriska barn associerade med väpnade grupper, även svenskar har funnits eller finns där.

Våldet har nyligen ökat i al-Hol, vilket sätter liv i fara och betonar behovet av långsiktiga lösningar, inklusive återintegrering i lokala samhällen eller säker hemresa av barn till deras ursprungsländer, enligt Ted Chaiban.

LÄS MER:Terror, hetta och sjukdomar – IS-dotterns barn fast i al-Hol

Unicef: återför utländska medborgare till hemländerna

Unicef kräver att barn till utländska medborgare måste återföras säkert till sina ursprungsländer. Parterna i konflikten uppmanas också att avstå från attacker mot barn och civil infrastruktur inklusive skolor, sjukhus, kliniker och vattenpunkter.

ANNONS

Till bilden hör att antalet flyktingbarn i grannländerna – som är värd för 83 procent av det totala antalet syriska flyktingar globalt – har ökat mer än tio gånger till 2,5 miljoner sedan 2012. Det lägger ytterligare en börda på redan överbelastade samhällen.

På den positiva sidan är att nästan 900 000 syriska barn fick rutinmässig vaccination eller vaccination mot mässling. Över 400 000 barn nåddes med psykosocialt stöd och 3,7 miljoner barn hade tillgång till formell och icke-formell utbildning. Drygt 5,4 miljoner människor hade säkert vatten genom förbättringar av vattenförsörjningssystemen. Fler än 55 miljoner människor nåddes med information om säkerhetshälsoåtgärder som svar på covid-19-pandemin.

Trots de svåra utmaningar som möter Syriens barn och ungdomar är Ted Chaiban hoppfull. Deras beslutsamhet att lära sig, övervinna oddsen och bygga en bättre framtid är beundransvärd, tycker han:

– Det är inte en förlorad generation. Unicef har under det senaste decenniet stöttat det syriska folket och värdländerna genom ett av de mest förödande krigen i modern tid. Vi kommer att fortsätta att vara där för Syriens barn och värdsamhällena, och vi räknar med det internationella samfundets generösa stöd.

För att kunna fortsätta ge hjälp till barn och familjer i Syrien och grannländerna 2021 vädjar Unicef till det internationella samfundet om 1,4 miljarder dollar.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS