”Äckligt att göra politik av sorgen”

ANNONS
|

Wolfgang Lindemann står vid ett av stånden på julmarknaden vid Charlottenburgs slott. Hans son Max mumsar långsamt på en våffla och hade jag inte frågat hade jag trott att det här var en lycklig scen från en sorglös uppladdning inför julen.

– Det som hände är hemskt, men jag tror inte det är sista gången det händer utan att det är begynnelsen av en flerårig serie av attacker, säger pappa Wolfgang.

Varför tror du det?

– Attacken är ett resultat av att Merkel släppt in så mycket flyktingar och att vi haft öppna gränser.

Precis när han avslutar meningen dyker Max mamma upp. Hon har varit och köpt lite prydnadstomtar.

ANNONS

– Jag är arg, men livet måste fortsätta. Terroristerna vill att vi ska bli rädda, men jag är inte rädd. Det här är vår tradition och vi tänker inte låta dem förstöra för oss, säger Lubica Lindemann.

Max är bara tre år gammal. Mamma Lubica säger att han inte förstår vad som hänt, men hon berättar att de var på attentatsplatsen och lämnade blommor under tisdagen.

– Jag sa till Max att inte alla människor är snälla och att nån varit elak så nu är folk på sjukhus för att en person varit dum.

Läs även: Här är polisens nya spår

"Vi pratade om faran med att gå hit"

Vid ett crepesstånd möter vi ett kompisgäng. Det visar sig att två av kvinnorna bor i Polen och kom hit igår för att hälsa på sin vän som bor i Brandenburg.

– Vi pratade om faran med att gå hit, men kom fram till att ett nytt attentat troligtvis inte sker dagarna efter och att det säkert är mycket säkerhetspersonal här, säger turisten Ayaka Jimbo.

Tidigare besökte de även platsen där det misstänkta terrordådet inträffade. De såg hur alla lämnade blommor och sörjde.

– Jag ville se om den marknaden hade öppnat igen. Det är bättre om livet återtas, tänker jag, men den var stängd, säger Berlinbon Lioba Tsuboi.

ANNONS

Den marknaden kommer att hålla stängt i en vecka. Vid alla julmarknader i staden är det förhöjd säkerhet med poliser och vakter.

– Det är så mycket färre folk på marknaderna, jag var på en annan igår och där var det också jättelite folk. Överlag är det lite folk på gatorna. Det är inte optimal stämning för sightseeing, men det är enda chansen de har att se stan, beklagar Lioba.

Läs även: Polisens varning: Han är beväpnad och farlig

"Den fina stämningen dog med attentatet"

En bit bort står Johanna Brande och försöker sälja julstjärnor och lyktor.

– Det finns inget att göra för ingen är här. Alla är rädda, den fina stämningen dog med attentatet.

Är du rädd för att det ska hända igen, på den här julmarknaden?

– Nej, jag tänker att om det hände häromdagen så kommer det inte hända igen. Det är inte bra att vara rädd. Det förstör. Vi hade stängt igår, då hängde de upp de här svarta sorgebanden överallt, säger Johanna och pekar på ett silkesband som hänger från taket på hennes stånd.

Så tillägger hon:

– Det är galet och fel att nåt sånt händer, men det är också naivt att tro att det inte skulle kunna hända i Berlin. Vi visste nog att det skulle hända förr eller senare. Det konstigaste är att det hände på en måndag, för då är det inte lika mycket folk ute, avslutar Johanna och hjälper några kunder som slutligen dyker upp.

ANNONS

Läs även:Lukasz hittades död i förarhytten

Högerextrem manifestation

Vid Breitscheidplatz där det misstänkta attentatet inträffade pågår en omfattande polisinsats på onsdagskvällen. Anledningen är att högerextrema och nationalkonservativa planerat en manifestation. När GP kommer till platsen är det emellertid betydligt fler motdemonstranter på plats.

– De har sin manifestation för att de anser att det är Merkels fel att terrorattacken inträffade och att vi borde stänga gränserna. Det har haglat hat gentemot henne ända sedan attacken inträffade. De säger att Merkel har blod på sina händer och sprider blodiga bilder på henne på nätet, säger Clara Nuber, en av motdemonstranterna.

Hur ser du på det?

– Det är äckligt att göra politik av denna tragedi. Jag tycker att det är förarens fel och att Merkel har hanterat flyktingkrisen otroligt bra. Humanitär hjälp till flyktingar ska inte förväxlas med terrorism, menar Clara.

Kravallutrustad polis

GP försöker sedan ta sig fram till den lilla manifestation som pågår längst fram. Men den är avspärrad med kravallstaket, polispiketer och ett stort antal poliser med kravallutrustning. Jag får tillåtelse att försöka ropa till mig en av demonstranterna, men när polisen jag pratat med märker att jag försöker kommunicera på engelska avbryter han.

– Det är ingen idé. De där killarna pratar inte engelska.

ANNONS

Varför skulle de inte göra det?

– Nej, det bara är så. Du kan ge upp, de kommer från ställen där man varken kan eller vill lära sig prata engelska. De vill bara prata tyska, säger polisen Max.

ANNONS