Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Fredrik Persson
Bild: Fredrik Persson

Arne Larsson: Vänsterpartiet har en del att stanna kvar och kämpa för

Den riktigt stora nyheten från Vänsterpartiet inför årets EU-val är att man inte ska driva kravet om utträde. Vilken skillnad det gör i praktiken är högst oklart. Som partiets valplattform ser ut kan nog Malin Björk fortsätta precis som vanligt.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

De första tre gångerna Sverige fick vara med i valet till EU-parlamentet överpresterade Vänsterpartiet rejält. Kanske för att det räckte att vara emot det svenska medlemskapet för att dra röster på den tiden.

Valmanifestet antyder att Malin Björk kan fortsätta som hittills

Sedan dess har det gått lite mer sådär. Och inför det här valet bestämde sig partiet för att inte längre driva utträdeskravet, något som vållade viss splittring i partiet, men som framstår som fullt logiskt – det är ju inte precis i det här valet den frågan här hemma.

LÄS MER: EU-val: Vänsterpartiet (GUE/NGL) Malin Björk

Vill förändra inifrån

Nu ligger fokus istället på att försöka förändra unionen inifrån, vilket också varit den nuvarande ledamoten och toppkandidaten Malin Björks sysselsättning de senaste fem åren.

Den valplattform Vänsterpartiet antog tidigare i år har mycket gemensamt med den politik hon drivit under mandatperioden. Den korta sammanfattningen är att det handlar om att EU ska vara "för alla, inte bara de rika", att få upp miljöfrågan högre på dagordningen samt att man vill se ett mer öppet EU – Malin Björk har betecknat utökningen av gränspolisen Frontex och dess mandat som ett av de sämsta beslut EU fattat. Eftersom det "innebär ytterligare militarisering och utbyggnad av Fort Europa", som hon uttryckte det för Europaportalen.

En del har blivit värre

I linje med partibeslutet tycker Malin Björk att det är logiskt att inte driva utträdeskravet just nu. Att vara med och bekämpa klimathotet är viktigare. Brexitkampanjen – "som leddes av nationalister, högern och rasister" – har också påverkat.

De grupper som vill se en annan utveckling än Vänsterpartiet växer sig starkare

Grundkritiken kvarstår dock och det är begripligt. Det som i vänsterpartisternas ögon är problematiskt är fortfarande lika illa.

Ibland till och med värre. De grupper som vill se en helt annan utveckling växer sig starkare. Och den största framgång som Malin Björk kan peka på – hon var rapportör och baxade igenom ett permanent program för att flyktingar med hjälp av UNHCR ska kunna vidarebosättas i EU – har ännu inte blivit verklighet. Detta för att den ingår i ett större paket på migrationsområdet, och där har EU-länderna fortfarande inte enats.