Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Vänsterpartiet går kraftigt framåt

Vänsterpartiet gör ett framgångsval jämfört med förra valet. Efter fyra år som både oppositions- och stödparti till regeringen ser partiet ut att få åtta procent eller mer i riksdagsvalet, två procentenheter högre än 2014.

– Vi gör en historiskt stor ökning och går stadigt framåt. Jag tror att vi kommer hamna över sju procent, det har känts i luften, säger Maj Karlsson (V), vice gruppledare och riksdagsledamot samt tillhörande Göteborgs valkrets.

När räkningen var klar hade V hamnat på 7,9 procent - en markant ökning sedan förra valet 2014 då partiet fick 5,72 procent.

– Vi har benhårt stått för det vi har sagt att vi står för. Vi har fått igenom reformer för att öka jämlikheten, inte vikt för den rasistiska agendan och vi har stått rakryggade, säger Maj Karlsson.

Hon berättar att stämningen var spänd på grund av SD:s framfart.

Varför då?

– De är ett jättehot mot Sverige som ska hållas ihop, inte slitas isär. SD har redan påverkat Sverige i en riktning som vi tror är dålig och risken är att de nu får vind i seglen. Vår viktigaste roll är att vara motvikten till dem och det kommer vi att vara oavsett valresultat. Det är jag otroligt stolt över.

Efter förra valet inkluderades inte Vänsterpartiet när Socialdemokraterna och Miljöpartiet bildade regering. I stället fick Vänsterpartiet rollen som både oppositionsparti och stödparti. Under söndagskvällen var Maj Karlsson osäker på om Vänsterpartiet skulle få regeringsmakt efter detta val.

– Det är för tidigt att säga något om och vi har en otroligt svår parlamentarisk situation. Men vi är beredda att ta ansvar och vi står upp för vår politik.

Hon är samtidigt väldigt nöjd med årets valrörelse, som hon förväntade sig skulle främst präglas av en hård ton.

– Mitt hjärta är helt överväldigat. Vi har jobbat riktigt hårt och vi har haft en fin valrörelse med mycket kärlek, jag har aldrig varit med om en liknande.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.