Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Väljarna dissar regeringen

Det blåser stark högervind i svensk politik och bara en procent av väljarna skulle välja dagens rödgröna regering om de fick välja fritt.

Om väljarna själva får forma en favoritregering skulle endast en procent välja den nuvarande rödgröna regeringen. Det visar nya siffror från Sifo. På ett seminarium i Almedalen presenterar Sören Holmberg, professor i statsvetenskap och nestor i svensk valforskning, och Toivo Sjörén, från Sifo, nya data. Mätningen omfattar 2000 personer och gjordes i juni. 

Resultatet visar att det blåser en tydlig högervind i Sverige. Sören Holmberg säger att den traditionella vänster-högerskalan är väldigt stark hos svenska väljare. 
– Den försvagas inte och har en stark koppling till hur man röstar.
I den nu aktuella mätningen säger 43 procent att de definierar sig till höger på den politiska skalan, medan 30 procent beskriver sig som vänster.

En annan viktig indikation på hur det står till för partierna är vilka frågor som väljarna rankar högst och vilka partier de bedömer har bäst politik på olika områden. Invandringsfrågan har i Sifos undersökning ökat mycket jämfört med hur det såg ut 2012, två år före förra valet. Även försvar och bostadsfrågan hamnar nu högre upp på väljarnas dagordning. 

I alla dessa frågor anser väljarna att allianspartierna har bättre politik än de rödgröna partierna. När det gäller invandring menar väljarna att det är Sverigedemokraterna som har bäst politik.

Siffrorna visar att det nu är ganska stabilt i opinionen och att det svenska politiska landskapet tydligt består av tre block: de rödgröna, allianspartierna och Sverigedemokraterna. Inget av dessa block är nära att få egen majoritet.
Några partier har möjligheter att vinna nya väljare, framför allt inom sitt block. Men Sören Holmberg förutspår relativt små rörelser. 
– Blockbytare är ganska ovanliga. 

Han pekar på att polariseringen har ökat i politiken, men att cirka 30 procent definierar sig som "mitten".
– Vi kan få se en spurt in mot mitten för att komma åt väljarna där, säger Sören Holmberg,

Ett parti som ligger risigt till är Kristdemokraterna. Deras kärnväljare är bara knappa två procent av väljarna och deras potential att öka, är enligt Sifo, ganska liten.
– Kristdemokraterna behöver göra något radikalt. De riskerar en hel del, säger Toivo Sjörén 
Även Miljöpartiet måste göra något som får väljarna att uppfatta partiet mer positivt. Deras kärnväljare är, enligt Sifos siffror, strax över två procent och MP har en potential att öka ytterligare 2,6 men också vissa risker.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.