Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Välbesökt tomtebrottning i Nordstan

De traditionsenliga Tomtebrottningarna i Nordstan gick av stapeln på söndagen. Redan på förmiddagen var förberedelserna igång med många brottarsugna barn.
– De är väldigt exalterade och det känns som att de river stället snart, säger Johan Håkansson från arrangören Öis Brottning.

Sedan omkring 30 år tillbaka har Tomtebrottningarna arrangerats av Öis Brottning. Det är en tävling där barn i åldrarna 6-14 från klubbar i Göteborg med omnejd deltar.

– Vi är strax över 50 deltagare i år, säger Johan Håkansson från Öis Brottning.

Under förmiddagen hade Nordstadstorget fyllts med flera unga brottare. Både tjejer och killar matchas mot varandra och man går efter storlek och inte efter kön och ålder. För många av dem var det första gången de provade på att brottas i riktiga matcher.

– De är inte så nervösa. Det är mer den känslan att de snart river scenen och granen och alltihop, säger Johan Håkansson.

Genom åren har Tomtebrottningarna varit välbesökta och så blev det även i år. Mitt i julhandeln i Nordstan får sporten en plattform att stå på och det var många nyfikna som passerade förbi.

– Vi får en chans att visa upp brottningen. Det är en fin och trevlig sport som alla kan utöva, säger Johan Håkansson.

Flera duktiga svenska brottare har ställt upp i Tomtebrottningen genom åren, däribland OS-guldmedaljören Mikael Ljungberg.

Förutom matcher med både små och stora brottare varvades eventet med uppvisningsmatcher mellan Öis-brottaren Alexander Vafai, 15, och Jonatan Jednell, 18 från Göteborgs AK. De båda tävlar i klassen 55 kilo ungdom.

Uppvisningsmatchen stod mellan mer erfarna Alexander Vafai från Öis (i rött) och Jonatan Jednell från Göteborgs AK (i blått). Bild: Anders Ylander
Uppvisningsmatchen stod mellan mer erfarna Alexander Vafai från Öis (i rött) och Jonatan Jednell från Göteborgs AK (i blått). Bild: Anders Ylander

Fallseger

Den första uppvisningsmatchen gick i två treminutersronder och Jonatan Jednell avgick med en fallseger i den andra ronden.

– När jag väl brottades tänkte jag inte så mycket på publiken men efteråt kändes det härligt när man såg alla runtomkring, säger han.

Inramningen skiljer sig en del från i vanliga fall då tävlingarna arrangeras i olika gympasalar runtom.

– Det brukar ju mest vara föräldrar och så som kommer och kollar annars så det var roligt, säger Alexander Vafai.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.