Härryda kommuns säkerhetschef hoppas få tillstånd för kameraövervakning för att öka den upplevda tryggheten. Arkivbild: Frida Ekborg
Härryda kommuns säkerhetschef hoppas få tillstånd för kameraövervakning för att öka den upplevda tryggheten. Arkivbild: Frida Ekborg

Vill skapa tryggare skolgårdar med filmkameror

Härryda kommun vill kameraövervaka tre skolgårdar för att skapa trygghet och få bort narkotikaförsäljning. Förhoppningen är att nya regler ska göra det lättare att få tillstånd.

ANNONS
|

På Landvetterskolan har Härryda kommun i flera år haft problem med omfattande skadegörelse och inbrott. Men det har varit svårt att identifiera de skyldiga. Där hoppas nu kommunen att kameror ska hjälpa till. På Säteriskolan handlar det om att bryta en ökad trend av skadegörelse.

– På Eklandaskolan vill vi testa det lite utifrån ett annat perspektiv för att se om vi kan ge en ökad upplevelse av trygghet på kvällstid. Det finns en del individer som hänger där och skapar otrygghet och det förekommer också viss försäljning av narkotikapreparat, säger Per-Arne Larsson som är säkerhetschef i Härryda kommun.

ANNONS

Kameraövervakningen välkomnas av såväl polisen som ansvariga för nattvandringen i de båda samhällena. I Mölnlycke och Landvetter ligger de aktuella skolorna så centralt att många korsar dem på väg till affären eller bussen.

– Det är jättebra. Det är många ungdomar som vet vilka det är som förstör men ingen vågar säga något. Det skapar också en trygghet för alla som går den vägen, säger Annis Pahlsen, ansvarig förälder för nattvandringen i Landvetter och Mölnlycke.

Hon påpekar att det är viktigt att nattvandringen fortsätter.

– Det är viktigt att visa att det finns vuxna som också är ute och som man kan prata med.

Enligt kommunpolisen Niklas Svensson, som har ansvar för polisområdet Härryda, Mölndal, Frölunda och Högsbo förekommer det narkotikaöverlåtelse på var och varannan skolgård.

– Det är inte värre i Mölnlycke än någon annanstans men Härryda kommun ligger verkligen långt framme när det gäller trygghetsskapande åtgärder. Det ska bli intressant att se vad Datainspektionen säger om övervakning i trygghetsskapande syfte nu när det är nya regler.

Han tror att kamerorna främst gör att de individer som vill begå brott håller sig undan. Men polisen vet också av erfarenhet att kameror inte stoppar alla och då kan filmerna underlätta utredningsarbetet efter exempelvis ett inbrott.

ANNONS

Ingen som GP talat med tror att kameraövervakningen är ett sätt att få stopp för narkotikaförsäljning utan det handlar om att skapa tryggare miljöer där barn och ungdomar vistas.

Att sätta upp kameror på de tre skolorna samt driva dem beräknas kosta omkring 450 000 kronor per år. Kostnaderna för skadegörelsen enbart på Landvetterskolan ligger i dag kring 100 000 kronor årligen.

Om ansökan beviljas av Datainspektionen ska frågan åter till politikerna för ett definitivt beslut.

Fakta:Så ser reglerna ut

  1. Reglerna för kamerabevakning ändrades tidigare i år när den nya dataskyddsförordningen och en ny kamerabevakningslag började gälla.
  2. Färre behöver nu söka tillstånd.
  3. Myndigheter samt den som utför en uppgift av allmänt intresse och bevakar en plats dit allmänheten har tillträde måste fortfarande ansöka om tillstånd.

Källa: Datainspektionen

ANNONS