Hasse Lagerwall, Missing People, under sökinsatsen för 17-åriga Wilma Andersson.
Hasse Lagerwall, Missing People, under sökinsatsen för 17-åriga Wilma Andersson. Bild: Jonas Lindstedt

Viljan att hjälpa är stor – kan utnyttjas av bedragare

Viljan från allmänheten att hjälpa till i sökandet efter försvunna Wilma Andersson är stor. För dem som själva inte kan delta i sökandet kan ett ekonomiskt bidrag vara ett annat sätt att hjälpa till, något som kan utnyttjas av oseriösa företag som spelar på människor goda vilja.

ANNONS
|

Vid 11.00-tiden på lördagen hade hjälporganisationen Fikk (Frivilliga insatser vid kris och katastrof) skickat ut drygt 160 personer i sin sökinsats och Missing People nära 200 personer för att leta efter försvunna Wilma Andersson i Uddevallas ytterområden. Totalt har hittills drygt 1000 personer letat under dagen.

Inte bara allmänheten utan även näringslivet har stöttat arbetet genom mat och olika typer av utrustning till allmänheten som i sin tur knyter på sig skorna och ger sig ut för att leta i skog och terräng.

På sociala medier finns just nu även olika typer av ekonomiska insamlingar. För dem som själva inte kan delta aktivt i sökandet efter den försvunna 17-åringen kan ett ekonomisk bidrag vara ett annat sätt att hjälpa till.

ANNONS

Varnar för oseriösa företag

Hasse Lagerwall från Missing People uppmanar dock till försiktighet när det kommer till att skänka pengar.

– Vi vet av erfarenhet att att många oseriösa företag utger sig för att hjälpa till och samlar in pengar men är bedragare. De utnyttjar situationen och spelar på människor goda vilja, säger han.

Om man skulle vilja skänka pengar på något sätt, vad ska man tänka på då?

– En sak man kan kolla efter är ju att det är ett 90-konto man sätter in pengarna på så man vet att det är beviljat av Svensk insamlingskontroll. Många av de här bedragarna ringer runt och utger sig för att samla in pengar och när fakturan sedan kommer så kanske man inte uppmärksammar vart pengarna egentligen går, säger han.

Bedrägeribrott ökar

Bedrägeribrott kan förekomma i många olika skepnader och enligt Brå (Brottsförebyggande rådet) anmäldes 123 000 olika bedrägeribrott i Sverige under det första halvåret 2019. En ökning med tre procent jämfört med samma tid under 2018.

Att en insamling inte har ett 90-konto behöver dock inte betyda att den är oseriös. Men att utöva försiktighet när det kommer till att skänka pengar är alltid klokt, enligt polisens presstalesperson Ulla Brehm.

– Det är alltid bra att vara försiktig så att man vet att man har med seriösa människor att göra. Det är bra att vara givmild men man ska inte bli lurad så det är naturligtvis bra att ta reda på var pengarna skickas, säger hon.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS