EHEC-bakterien kan orsaka blodiga diarréer.
EHEC-bakterien kan orsaka blodiga diarréer. Bild: HO

Varnar för farlig tarmbakterie

Närmare 20 personer i Uddevallaområdet har på kort tid insjuknat med akuta magbesvär och blodig diarré. På smittskyddsenheten har man gått in i stabsläge.

ANNONS

De senaste dagarna har det skett ett häftigt utbrott av magsjuka i Uddevalla med omnejd. Ett relativt stort antal personer har drabbats av akuta magbesvär och blodig diarré. Efter provtagning har sjukvården konstaterat att det rör sig om EHEC.

– Vi har 18 stycken i Uddevallaområdet under en vecka, från slutet av förra veckan till början av denna, säger Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

En ökning av EHEC-fall har i sommar rapporterats även i övriga delar av Västra Götaland, men i Uddevalla har utbrottet varit exceptionellt.

– Vi har reagerat på att det är mer än det brukar. Den här sommaren har vi i Västra Götaland sett mycket EHEC men det här sticker ut, säger Peter Nolskog.

ANNONS

EHEC är en tarmbakterie som främst finns hos kor och som kan sprida sig till människor. Djuren blir själv inte sjuka av bakterien men för människor kan sjukdomen leda till njurproblem.

Grönsaker kan ligga bakom

Människor smittas vanligen genom olika livsmedel, som opastöriserad mjölk, sallad och kött. Men det kan också spridas mellan människor eller genom bad. Smittkällan är i det här fallet ännu inte känd, men sjukvården misstänker att det kommer från någon form av grönsak som de insjuknande personerna har ätit.

– Vi vet säkert att dessa fall hänger ihop. De har inträffat på kort tid, det är samma symptom med blodiga diarréer, och att de har ätit liknande saker. Vi har ett grönsaksspår som levererats i Uddevallaområdet som vi följer, säger Peter Nolskog.

Nu arbetar han och hans kollegor med att spåra smittkällan. Och eftersom den redan är uppäten blir det till att försöka spåra bakåt. Det görs genom ett frågeformulär på 20 sidor som de insjuknade ska svara på för att man sedan ska kunna finna den gemensamma nämnaren.

– De smittade har dels handlat i butik och dels handlat på restaurang. Vi tror att det är nån produkt som levererats både till restaurang och butik. Det är en lite diffus bild av vad det rör sig om.

ANNONS

Påverkar den varma och torra sommaren smittspridningen?

– Jag tror att den här värmen gör att den här typen av bakterier trivs. Varmt vatten är en fördel för bakterier. Sen går de i vågor men jag tror att de har påverkan.

Hygien viktigt

Enligt Peter Nolskog börjar man nu se att utbrottet håller på att klinga ut. Kulmen verkar ha nåtts i helgen. Om man i området har haft eller fortfarande har besvär så ska man enligt honom söka vård.

Normalt sett låter man sjukdomen ha sitt förlopp, den går vanligen över inom en vecka. Risken för smittspridning mellan människor är störst inom den nära familjen men utanför familjen är risken betydligt mindre. God hygien är viktigt för att undvika att smittas.

– Man ska vara noga med hygienen i samband med mathantering. Sen ska man skölja grönsaker, det tar bort mycket. Man ska inte vara rädd för att äta grönt, men skölj och var noga med hygienen. Och allt kött ska vara genomstekt, framförallt om det är malet kött, säger Peter Nolskog.

Han gissar att man någon gång nästa vecka kan ha listat ut vad källan till smittan är.

ANNONS