Efter coronapandemin kommer sjukvården ha annan vård att ta igen.
Efter coronapandemin kommer sjukvården ha annan vård att ta igen. Bild: Stefan Bennhage

Vårdskulden fortsätter öka i Västra Götaland

Vårdköerna för operationer har blivit allt längre under pandemin. I Västra Götalandsregionen kommer de att växa ytterligare under sommaren, rapporterar SVT Nyheter.

ANNONS
|

I takt med att vården har behövt lägga allt mer fokus på att ta hand om coronapatienter, har annan vård fått läggas åt sidan. GP har tidigare rapporterat om hur det kan leda till rekordlånga vårdköer för operationer, som kan ta år att ta igen.

En kartläggning av SVT Nyheter visar att 70 000 operationer hittills har ställts in i pandemin, och att köerna fortsätter växa i flera regioner.

Västra Götalandsregionen är en av regionerna som uppger att köerna kommer att växa ytterligare under sommaren.

Enligt SVT Nyheter, som hänvisar till en prognos från Läkarförbundet, riskerar totalt 200 000 operationer ställas in i år om pandemin fortsätter. Detta baserat på data från kvalitetsregistret SPOR.

ANNONS

– Sveriges vårdskuld är oroväckande stor. Den var stor redan innan pandemin, säger Heidi Stensmyren, ordförande i Läkarförbundet, till SVT.

LÄS MER:Vårdcentraler slår larm: smittade struntar i att isolera sig

Drygt 600 000 operationer genomförs i Sverige årligen, men i år ser det alltså ut att bli betydligt färre. Det ser ut att få konsekvenser på sikt, även i Västra Götaland.

– Det kommer ta sin tid innan vi har kommit i fatt till vi var där vi var innan corona kom, sade Västra Götalandsregionens hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström till GP i maj.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS