Det saknas maskiner och personal för att hinna analysera alla prover på Sahlgrenskas laboratorium, i Skövde samt Stockholm, menar Jan Kilhamn.
Det saknas maskiner och personal för att hinna analysera alla prover på Sahlgrenskas laboratorium, i Skövde samt Stockholm, menar Jan Kilhamn. Bild: Stefan Berg

Västsvenska coronatester ska flygas till München

Testkapaciteten har nått taket i Västra Götaland. Då planerar regionen med att från och med nästa vecka analysera prover i Tyskland.
– Vi har haft en ständig scouting, säger Jan Kilhamn, regional samordnare för provtagningen.

ANNONS
|

I måndags gick Västra Götalandsregionen ut med att testningen för covid-19 skulle bromsas – samtidigt som smittspridningen är på den högsta nivån sedan i våras. Kapaciteten på 25 000-30 000 motsvarade inte efterfrågan, samtidigt som laboratorierna behövde andrum.

Men snart finns en förhoppning om att kunna utöka kapaciteten till 45 000 prover i veckan, efter att först börja testa med några vårdcentraler, som SVT Nyheter Väst rapporterat. Uppskalningen ska ske med hjälp av utländska laboratorier, där labb i danska Århus och tyska München varit aktuella.

– Det har lite med kapacitet att göra om det blir München eller Århus, men primärt är det München faktiskt, säger Jan Kilhamn, regional samordnare för provtagningen, till GP.

ANNONS

LÄS MER:VGR bromsar covid-testning – utländska labb ska lösa krisen

Provsvar ska ges nästa dag

München är nu alltså huvudspåret, och labbet där är tänkt att komplettera de laboratorier i Göteborg, Skövde och Stockholm som regionen i nuläget använder sig av.

Västra Götalandsregionen bedömer att de första proverna kan flygas ner i nästa vecka. Vad som återstår är att definiera hur transporten ska gå till och hur IT-systemen ska användas.

– För invånaren, den provtagne, är det egentligen ingen skillnad. Man går till sin vårdcentral, tar ett prov i näsan och registrerar det på mobilen. Sedan får man svar i ett sms.

Jan Kilhamn, regional samordnare för provtagning av covid-19.
Jan Kilhamn, regional samordnare för provtagning av covid-19. Bild: Privat

Det innebär inte några längre svarstider?

– Nej det blir samma i princip som den vi utnyttjar, med de så kallade oprioriterade proverna. Hittills har de skeppats till Stockholm – körts upp på kvällen och analyserats nästa dag. Det här blir ett flyg till Tyskland och svar kommande dag.

LÄS MER:Söderström om minskade tester: ”Olyckligt”

Har letat efter möjliga labb

I och med att detaljerna inte är klara vill inte Jan Kilhamn berätta närmare om labbet än att ”det är ett stort labb i München”.

Samtidigt menar han att det varit en process som pågått länge med att hitta labb som kan komplettera regionens testkapacitet.

– Vi har haft en ständig scouting, och använder vissa privata laboratorier i Göteborg också. Så vi har försökt att dammsuga, och Folkhälsomyndigheten gör också en ständig genomlysning av vad det finns för möjliga leverantörer.

ANNONS

LÄS MER:Snabbare och billigare coronatester kan ersätta PCR-tester

LÄS MER:Testkapaciteten har nått taket i Västra Götaland

LÄS MER:Staten lägger miljarder på coronatester – kan fortsätta i flera år

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS