Personal i ett provtagningstält utanför infektionsmottagningen utanför Östra sjukhuset i Göteborg.
Personal i ett provtagningstält utanför infektionsmottagningen utanför Östra sjukhuset i Göteborg. Bild: Adam Ihse/TT

Västra Götalandsregionen vidtar åtgärder kring skyddsutrustning

Efterfrågan på skyddsutrustning ökar i takt med det nya coronavirusets framfart. Nu väljer Västra Götalandsregionen väljer att vidta åtgärder.
– Vi måste hushålla med det vi har och använda det klokt, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör på regionens hemsida.

ANNONS

Dagligen kommer det personer till sjukhusen inom Västra Götalandsregionen för att söka vård till följd av det nya coronaviruset, covid-19:s, spridning i Sverige.

Detta har nu lett till att sjukhusen inom regionen har vidtagit åtgärder för att säkra tillgången av den skyddsutrustning som krävs för att kunna vårda personer som misstänks eller har smittats av covid-19.

– I ett normalläge, när man behöver utrustning och grejer till sin enhet, har vi en intern beställningsportal i regionen där alla enheter kan beställa om man behöver skyddshandskar, visir, plåster, rengöringsmedel eller vad det nu är, säger Niklas Claesson, övergripande presschef hos Nusjukvården.

ANNONS

Han fortsätter:

– Där har vi nu valt att plocka bort en del av de produkterna, framförallt skyddsmateriel, som man behöver vid undersökning och vård av patienter med misstänkt smitta av coronavirus.

Det kan handla om ansiktsskydd, visir, skyddsförkläde eller skyddshandskar.

– Nu är det olika tillgång på de här grejerna och jag kan inte gå in på detalj gällande tillgång på enskilda produkter.

Etablerat en ledningsgrupp

Verksamheter som prioriteras när det kommer till beställning av de olika skyddsutrustningarna är bland annat ambulans, akutmottagningar, infektionssjukvård, intensivvård, förlossning, barnsjukvård samt vård- och jourcentraler.

Dessutom har regionen etablerat en ledningsgrupp som ska säkerställa den materiella försörjningen i samband med covid-19.

– Situationen kräver samarbete och sammanhållning i hela regionen. Tillgången på materiel kan bli begränsad och därför måste vi hushålla med det vi har och använda det klokt, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör på regionens hemsida.

Niklas Claesson ger en lugnande bild i nuläget. Han berättar att man, i nuläget, har den utrustning man behöver för den vård man bedriver.

Då kan det bli problem

Han kan däremot se ett scenario som kan orsaka problem. I takt med virusets spridning är det allt fler, i hela världen, som vill köpa skyddsutrustning – vilket i framtiden kan påverka tillgången.

ANNONS

– Det har även varit så att bland annat Tyskland stänger exporten av den här typen av produkter som är tillverkade i landet. Skulle det vara en situation där tillgången att köpa produkterna blir allt snävare, kombinerat med att vi själva provtar och vårdar allt fler patienter, skulle vi stå inför en svår situation. Men just nu har vi tillgång till det vi behöver, säger han.

Hur beroende är man av Tyskland?

– Det kan inte jag svara på, det här är en global marknad så att säga. Så jag kan inte svara på vilka produkter som köps in var.

Så det är inte ett specifikt land som ni är beroende av?

– Nej, precis.

Uppgifter om stölder i landet

Enligt Aftonbladet ska Södertälje sjukhus och Sahlgrenska universitetssjukhuset ha anmält stölder av handspritflaskor och andningsskydd. Det har även tidigare skrivits om hur ett sjukhus i södra Frankrike ska ha blivit bestulna på 2000 munskydd.

Enligt Niklas Claesson ska det inte skett några stölder vid Nusjukvården.

– Jag har inga konkreta uppgifter om stöld och så vidare.

Hur skyddar ni ert material?

– Jag vill av olika anledningar inte gå in på detaljer där. Men den mest kritiska skyddsutrustningen har ett eget flöde så att säga.

ANNONS

Hur stor marginal har ni när det kommer till skyddsutrustning?

– Vi kommer inte kommentera några sådana siffror över huvud taget. Och det är egentligen av hänsyn till att det är en sekretessbelagd information och sårbarhetsanalys.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS