Välkommet tillskott på Borås djurpark

Tidigare i år drabbades Borås djurpark av en tragedi när en ett och ett halvt år gammal noshöringskalv klämdes ihjäl av sin mamma. Men den 14 november fick man återigen uppleva glädjen av en nyfödd trubbnoshörning.
– Det är jätteroligt! Och den är ju fantastiskt fin att titta på, precis som alla djurungar är, säger Therese Hård, djurparkens veterinär.

ANNONS

Den trubbnosade noshörningen, som än så länge är namnlös, föddes natten mot onsdag i förra veckan av sin mamma Mashikishiki.

– Det som är extra roligt är att det är en kalv från en viltfångad noshörningshona. Så kalven är genetiskt väldigt värdefull. Dels för bevarandearbetet eftersom det tyvärr är en art som drastiskt minskar i det vilda med tanke på tjuvjakten, säger Therese Hård, djurparkens veterinär.

Namnges av djurvårdarna

För Borås djurpark är tillskottet särskilt välkommet eftersom man förlorade en noshörningsunge tidigare i år i, vad man tror var, en tragisk olycka.

– Det som förmodligen har hänt är att mamman på något vis har reagerat på någonting och vänt runt så att kalven har kommit i kläm, berättade Therese Hård tidigare.

ANNONS

Det nya tillskottet är än så länge namnlös.

– Det brukar vara djurvårdarna som hittar på något namn, ibland är det ett namn som har med språket att göra där djuret kommer ifrån eller på annat sätt hör ihop med arten, säger Therese Hård.

Förutom att den nyfödda tjurkalven är genetiskt viktig är den också en bekräftelse på att man på djurparken gör rätt i sitt arbete med djurhållningen.

– Den här individen fyller en viktig funktion, så det är jätteroligt. Men det är också ett kvitto på att djurhållningen fungerar på en bra sätt. Sedan är den ju fantastiskt fin att titta på, precis som alla djurungar är, säger Therese Hård.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS