Utbildning viktig för att sätta rätta skon på hästen

Teori varvat med en stor del praktik. Det är grunden i den hovslagarutbildning som Lerums vuxenutbildning driver. Målet är att fler ska utbilda sig.

ANNONS
|

– Det finns inget reglerat system för utbildningen än. Jordbruksverket håller på och arbetar med frågan och är snart klara. För närvarande finns det bara tre skolor i landet som utbildar hovslagare och vi är den enda som utformat ett lärlingssystem, säger lärlingssamordnaren Avichai Arbiv.

Grundutbildningen är tvåårig, med möjlighet att läsa till ytterligare ett år för att bli en godkänd hovslagare. Under åtta veckor på ett läsår samlas de 22 studenterna i Lerum för teori och i stallet/smedjan i Anneberg i Kungsbacka för hantverkspraktik ledd av hovslagarmästarna Daniel Ahlberger och Simon Bodner. Övrig tid är de ute hos olika hovslagare runtom i Sverige.

ANNONS

– Det är bra med en lärlings- utbildning för man lär sig jobbet på plats. Sen är det ett härligt hantverk där man får arbeta med hela kroppen. Jag är hästmänniska så det föll sig naturligt att börja, säger förstaårseleven Emma Nordin.

I Sverige finns cirka 380 000 hästar och en hovslagare hinner ta hand om ungefär 150 stycken. I runda tal behövs därför 3 000 hovslagare, men endast 500 är medlemmar i Hovslagareföreningen.

–I dag kan vem som helst kalla sig hovslagare, det krävs ingen utbildning. Många har lärt sig med åren men det är bara ungefär hälften som har gått en utbildning, säger Simon Bodner, hovslagarmästare och lärare.Han anser att en utbildning som lägger lika mycket tonvikt på smide och skoning höjer kvalitén.

–På 700 år har ingen kommit på något bättre sätt än att sko hästarna. Här får studenterna fysisk styrka samtidigt som de förbättrar form- och fingertoppskänslan och får ett gott verktygshandlag.

–Vi har valt att följa den engelska traditionen där vi lägger stor vikt vid de gamla metoderna så att studenterna lär sig läsa av hovarnas form så att skons tillpassning blir bättre. I dag lägger ägarna ner så mycket pengar på sina hästar att vi måste säkerställa utbildningsnivån hos hovslagarna, säger Avichai Arbiv.

ANNONS

Lerums vuxenutbildning har haft sin utbildning i sju år. Tidigare togs studenterna in terminsvis, men i dag fylls gruppen på efter intervjuer och intresse. Men det är två år som gäller oavsett om starten sker i augusti eller november. Christoffer Steffner är klar till jul.

–Jag älskar hästar och tycker om arbete som jag kan lägga upp själv. Det här är riktigt roligt.

ANNONS