"I socialnämnden sitter många engagerade och aktiva politiker. Jag trivs när olika röster ska komma fram till en gemensam linje", säger Filip Gollungberg. Bild: Martin Björklund
"I socialnämnden sitter många engagerade och aktiva politiker. Jag trivs när olika röster ska komma fram till en gemensam linje", säger Filip Gollungberg. Bild: Martin Björklund

Ung politiker tar över tung nämnd

20 år gammal tar Filip Gollungberg (M) över som ordförande i socialnämnden på Tjörn.

ANNONS
|

– Jag har googlat och inte hittat någon som är yngre, säger han.

Det har gått snabbt för den unge politikern som för endast ett och ett halvt år sedan läste på gymnasiet. Nu tar han över som rekordung ordförande i socialnämnden sedan företrädaren Reidun Lorentzon (KD) tidigare i höstas meddelade att hon skulle sluta.

– Jag känner att jag fått ett stort stöd och jag har ändå viss erfarenhet eftersom jag suttit som nämndens vice ordförande sedan i mars. Dessutom består nämndens presidium förutom mig, av två politiker med väldigt lång erfarenhet, Gun Alexandersson Malm (L) och Robert Bull (S). Det ger mig stor trygghet och om jag skulle känna mig osäker känner jag att jag bara kan ringa dem och bolla olika frågor, säger Filip Gollungberg.

ANNONS

Socialnämnden har som uppdrag att se till så att kommunen arbetar efter och följer socialtjänstlagen. Den ska också ansvara och leda den kommunala hälso- och sjukvården samt se till att kommunen följer lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Det är en tung och ansvarsfull post du får. Hur tänker du om att behöva fatta myndighetsbeslut om exempelvis ett omhändertagande?

– Det kommer att vara den svåraste biten. Men jag har fått ett stort stöd och vi kommer att behöva diskutera många svåra frågor i presidiet. Jag tror att det kan vara bra att komma in med lite nya ögon, men det är inga frågor som man kan ta lätt på. Sen handlar förstås alltid sådana ärenden om individuella prövningar.

Vilka ser du som nämndens största utmaningar?

– Att ta hand om våra ensamkommande ungdomar. Migrationspolitiken sätter krav på kommunerna att ordna bostad och arbeten. För att minska utanförskapet måste vi förenkla och utgå från jobben. Exempelvis så har vi här på Tjörn startat en utbildningsinsats där 30 ungdomar får praktik, utbildning och läsa svenska för invandrare genom ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen och kommunen. Det är något som jag tror mycket på.

ANNONS

Rent formellt utsågs Filip Gollungberg som socialnämndsordförande vid kommunfullmäktigemötet i torsdags.

Utan att ha växt upp i någon särskilt politiskt engagerad familj lockades han som 15-åring till Moderata ungdomsförbundet (Muf). Det tog inte lång tid innan det politiska avancemanget inleddes. Först som lokal ordförande på Tjörn och därefter fortsatte Filip arbeta inom Bohusländistriktet, ett engagemang han dock valde att hoppa av ifrån då han utsågs till vice ordförande i socialnämnden förra året.

– Liberal har jag känt mig som länge. Ända sedan jag gick i ettan i grundskolan har mina åsikter stämt överens med liberalismen, så det kändes klockrent när jag värvades till Muf i nian. Eller rättare sagt, jag tågade bara fram och fyllde i ansökningshandlingarna.

Rekordung nämndordförande som 20-åring, är nästa mål riksdagen?

– Det är svårt att sätta ett nytt mål så här snart efter att jag blivit ordförande. Just nu vill jag fokusera på att arbeta med de kommunnära frågorna.

Fakta: …Filip Gollungberg

  1. Ålder: 20 år.
  2. Bor: I en lägenhet med en kompis i Sibräcka på Tjörn. Har vuxit upp med familjen på Tjörn ibland annat Myggenäs och Kyrkesund.
  3. Intressen: Umgås med vänner och familj, spela data- och tv-spel, men framför allt politik.
  4. Yrke: Pluggar för att därefter söka till utbildning inom juridik, ekonomi eller till mäklare. ”Det pendlar hela tiden mellan de utbildningarna”. Har även arbetat som lärarvikarie.
  5. Aktuell: Som rekordung socialnämndsordförande i Tjörns kommun.
ANNONS