Fortfarande oklart vem som äger Villa Roskullen.
Fortfarande oklart vem som äger Villa Roskullen.

Tvisten om Roskullen

ANNONS
|

Vita bomullstussar bildar ett täcke på himlen där solen rullat in och gömt sig. Det är försommar och ljumma vindar drar förbi över den nyuppkomna grönskan i Hindås.

Det är nu flera år sedan som Norrköpingsbon Nils-Inge såg Villa Roskullen för första gången, och när det nationalromantiska huset blev till salu i vintras, bestämde han sig för att slå till. Ägaren Hindås bygdegårdsförening, som mer eller mindre upplösts, var glad att bli av med byggnaden, och i februari skrevs köpekontraktet. Priset: En värmepanneskuld på 93 173 kronor.

Ett par månader senare påbörjade Nils-Inge renoveringen. De inslagna fönsterrutorna byttes ut, ytterväggarna stöttades upp, lister togs bort och plastmattor avlägsnades från trägolv.

ANNONS

Under trappan på nedervåningen står fortfarande stolar som föreningen lämnat kvar staplade på varandra tillsammans med ett skrivbord. Den stora balkongen som vetter mot stationshuset är fallfärdig. Golvet på övervåningen skiljer nästan en och en halv decimeter i höjd från den ena kanten till den andra. Genom en springa i väggen på nedervåningen syns gräsmattan.

Upprustningen beräknas ta flera år och kosta Nils-Inge miljonbelopp, samt omfattande eget arbete.

"Vem renoverar jag åt?"

Han ser framför sig ett bostadshus, kanske delat med kontor, eller ett galleri med den egna konstsamlingen.

- Men vem renoverar jag åt egentligen; mig själv eller åt Hindås bygdegårdsförening? undrar han. Och ler. Och suckar.

I förra veckan fick han avslag på lagfartsansökan. Inskrivningsmyndigheten konstaterade att föreningen inte haft mandat att sälja. Vem den rättmätige ägaren nu är, blir ett fall för tingsrätten att avgöra.

Samtidigt som dessa komplikationer uppstått, har protester väckts på orten. Nio lokala politiker har reagerat mot att huset sålts till en privatperson, och flera Hindåsbor är oroliga över att de - om detaljplanen ändras - riskerar att förlora tillträde till villan och tillhörande tomt på 1 500 kvadratmeter. Enligt gällande regler ska huset användas som föreningslokal och fastigheten får inte avgränsas med staket. Parken intill, däremot, tillhör kommunen.

ANNONS

"Jag har ju betalt"

Om Nils-Inge kunnat förutspå det motstånd han skulle möta, hade han troligtvis aldrig köpt huset, säger han. Uppståndelsen i media är anledningen till att han inte vill gå ut med efternamnet eller vara med på bild i GP.

- Jag har inte kommit hit för att beröva Hindåsborna Villa Roskullen. Men varför är det ingen som tagit tag i huset och gjort något åt det när man haft chansen? Det är ju också ganska tröttsamt att inte veta vem som äger fastigheten, även om jag är ganska övertygad om att det är jag. Vi har ju skrivit kontrakt, och jag har betalat.

FAKTA: Nationalromantik, 1890-1920

Källa:
ANNONS