Mats Erntell, smittskyddsöverläkare, varnar för att bada i grumligt vatten och om man har kroniska sår.
Mats Erntell, smittskyddsöverläkare, varnar för att bada i grumligt vatten och om man har kroniska sår. Bild: Lina Salomonsson/arkiv

Tre fall av allvarlig sjukdom i samband med bad

Feber, frossa och smärta efter bad i hav och sjö kan bero på vibrioinfektion, så kallad badsårsfeber. Det varma vädret har gjort att risken att drabbas ökat, och hittills har tre fall rapporterats i Halland.
– Man kan faktiskt dö i förlängningen, säger Mats Erntell, smittskyddsöverläkare.

ANNONS
|

Efter flera veckor med varmt och soligt väder har badtemperaturen blivit riktigt behaglig och nu varnar Region Halland för infektioner i sår till följd av bakterietillväxt. Bakterierna trivs bäst i vatten över 20 grader, vilket temperaturen vid Kungsbackas badplatser uppmätts till i flera veckor.

Störst risk i augusti

Fram till slutet av förra veckan hade 13 personer drabbats i hela landet. Tre av dem i Halland.

– Fallen är spridda över hela Halland. Det drabbar framförallt personer som är äldre och har kroniska sår och dålig cirkulation, säger Mats Erntell.

Statistiken från de senaste åren visar att risken för infektion är klart störst i augusti. Då har vattnet hunnit värmas upp länge, och bakterierna vuxit till sig. I juli under den varma sommaren 2018 rapporterades totalt 23 fall av badsårsfeber i juli, och 45 i augusti, i Sverige. De följande två åren blev färre personer sjuka, men de allra flesta insjuknade i augusti.

ANNONS

Bakterien tar sig in via sår

Bakterien tar sig in genom sår på kroppen, och därför är rådet att undvika bad i hav och sjöar efter en tids värmebölja om man har betydande sår. Risken att smittas via lättare skavsår och sår efter myggbett bedöms som mycket låg, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

Vid misstanke om badsårsfeber ska man uppsöka sjukvård och berätta att man badat och visa upp såret, så att rätt antibiotika sätts in. Enligt Folkhälsomyndigheten finns annars risken att symtomen missbedöms som rosfeber och att fel sorts medicin ordineras.

– Det är en återkommande risk att drabbas av badsårsfeber när det är så varmt i vattnet. Speciellt om man badar där det är grunt stillastående vatten. Det drabbar inte friska personer, säger Mats Erntell.

Hur allvarligt är det?

– Det kan vara väldigt allvarligt. Man kan drabbas av blodförgiftning och i förlängningen dö av det. Man ska inte ge sig ut och bada i grumligt vatten och det hjälper inte att lägga förband om såren, säger Mats Erntell.

ANNONS