Thomas formar varje julgran under 15 års tid

Varje år vid första advent är det premiär för självplock av julgranar hos Thomas Larsson i Kode. Han låter varje gran växa i minst 15 år och under tiden ansar han och formar för att de ska bli täta och fina. Men det spelar ingen roll hur mycket omsorg granen har fått när den odlas – får den inte tillräckligt med vatten i julgransfoten kommer den ändå att barra.
– Du kan inte klä granen, stå och titta på den, dricka lite glögg och sen vattna den, säger Thomas Larsson.

ANNONS
|

På gården i Kode har Thomas Larsson odlat och sålt julgranar i 52 år. Innan dess gjorde hans pappa samma sak, sedan han startat verksamheten på 1940-talet. I år är det 30-årsjubileum för självplock av julgranar hos Thomas. Det kallas så, även om de flesta hugger eller sågar ner sina granar, snarare än plockar dem.

– Du ska kapa den så långt ner som möjligt och inte skala den för mycket, för granar dricker mellan barken, säger Thomas Larsson.

– Titta efter så att den är tät vid toppen. När du kommer in i rummet tittar du inte längst ned på granen utan i ögonhöjd. Där ska den vara finast.

ANNONS

Hur man får granen att hålla sig fin och undviker att den barrar är frågor som Thomas får ofta. Det viktigaste att tänka på är att se till så att den får vatten konstant. Andra knep som sägs få granen att klara sig bättre, att lägga en sockerbit i julgransfoten, eller ge den en skvätt öl eller whiskey, gör ingen skillnad enligt Thomas Larsson.

– Den ska vattnas från första sekund. Du kan inte klä granen, stå och titta på den, dricka lite glögg och sen vattna den. Då hinner fibrerna dra ihop sig och då måste du ta upp och kapa den igen.

Samma pris som inne i stan

Självplocket av julgranar i Kode öppnar varje år vid första advent. Ibland ringer folk och vill komma tidigare. Då händer det att Thomas Larsson öppnar upp och låter familjer komma in för att grilla och korv och leta runt bland granarna på egen hand.

En vanlig gran kostar 450 kronor, vilket är samma som när Thomas säljer granar inne i Göteborg och Kungälv.

– Men här ute är det är ingen diskussion om ifall granarna är färska. Urvalet är jättestort och de flesta är stamkunder. För dem är det här en jultradition.

ANNONS
Sonen i familjen, Tommy Larsson, har gått i sin pappa och farfars fotspår och jobbar även han med julgransodlingen.
Sonen i familjen, Tommy Larsson, har gått i sin pappa och farfars fotspår och jobbar även han med julgransodlingen. Bild: Anders Ylander

En jultradition för Familjen Fritzon

Några som traditionsenligt hugger sin egen gran i Kode är familjen Fritzon. I år är de på jakt efter både en gran till sig själv och till barnens mormor.

– Vi vill gärna ha en klassisk gran. Här vet man att det är svenska granar och att de är färska, säger Martina Fritzon.

Hon brukar åka till Thomas Larssons granodling tillsammans med resten av familjen, som består av Janne, Tova och Iris.

– Vi har med oss lite varm choklad och pepparkakor. Sen brukar vi fika när vi har hittat granen. Det är en tradition som gör att vi får med oss 18-åringen och 16-åringen ut också.

Alla vill sälja julgran vid Systembolaget

Thomas Larssons pappa fick en plats att sälja julgranar på Kyrkbytorget år 1959. Den platsen har familjen fortfarande kvar. Det är så det fungerar. En bra plats att sälja julgranar på i Göteborg är i princip alltid upptagen.

– Om du ser en ledig plats som du vill sälja granar på så kontaktar du Göteborgs stad och ansöker om det. Sköter du dig, inte har några problem med skatter eller har varit otrevlig så får du den platsen år efter år. Missköter du dig försvinner du därifrån direkt. Alla vill ha ett stort torg, helst framför Systembolaget, säger Thomas Larsson.

ANNONS
Thomas Larssons pappa började sälja julgranar på 1940-talet. Nu har familjen omkring 25 000 granar på sin mark.
Thomas Larssons pappa började sälja julgranar på 1940-talet. Nu har familjen omkring 25 000 granar på sin mark. Bild: Anders Ylander

Att odla julgranar är ett långsiktigt arbete. Det tar tio år att få en gran att växa till rätt storlek och täthet. Men Thomas Larsson låter det ta 15–17 år.

– Konsten är att kunna forma dem. Jag vill att alla granar ska bli fina. Inte en av tio. När vi har druckit snaps på midsommar så börjar vi forma dem och håller på fram till älgjakten i oktober.

År 2018 var det väldigt varmt och Thomas behövde gå runt och vattna alla granar för hand. Flera år efter gick det att det växte sämre på grund av den varma säsongen, men nu har granarna återhämtat sig.

– Här finns det 25 000 granar. Så det är ingen risk att de tar slut.

LÄS MER:Göteborgs största julälskare börjar pynta långt innan advent

LÄS MER:Julmarknader i och runt Göteborg

LÄS MER:På safari hos älgen – Sveriges starkaste symbol

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS