Tafsade kollega på rumpan – får löneavdrag

En manlig anställd inom kriminalvården i Vänersborg utsatte en kvinnlig kollega för sexuella trakasserier på myndigheten genom att ta henne på rumpan. Han gjorde dessutom "olämpliga uttalanden" till kvinnan. Straffet blir avdrag på lönen.

ANNONS
|

Kvinnan rapporterade mannens kränkande behandling till sin arbetsgivare. Sextrakasserierna upprättades därefter som ett ärende hosKriminalvårdens personalansvarsnämnd. Nu har nämnden gjort ett avgörande i frågan.

I beslutet slår nämnden fast att den manlige kriminalvårdarenkränkt sin arbetskamrat.Påföljden blir 20 dagars löneavdrag.

Nämnden citerar Kriminalvårdens likabehandlingsplan i beslutet:

"Kriminalvården tar avstånd från alla former av kränkande särbehandling, inkl. trakasserier i olika former och tolererar inte att sådana förekommer i Kriminalvårdens verksamhet"

Trots att det står i likabehandlingsplanen att man inte tolererar trakasserier inom myndighetenblir påföljden enbart alltså löneavdrag. Nämnden lägger sedan till en varning omatt liknande händelser framöver kan komma att påverka mannens anställning.

ANNONS

"Klart att man inte ska göra så här"

Kriminalvårdens jourhavande pressekreterare känner inte till det specifika ärendet. Det blir således inget klart svar på frågan hur detkommer sig att en anställd som utsatt sin kollega för sexuella trakasserier får jobba kvar.

– Vi kommenterar aldrig avslutade eller pågående ärenden hos personalansvarsnämnden, säger Ulf Mossberg, pressekreterare vid Kriminalvården.

Rent generellt, är det inte olämpligt att en anställd som utsatt en kollega för sexuella trakasserier får jobba kvar?

– Det finns inget som betraktas rent generellt i enskilda personalärenden. Dessa är i högsta grad individuellt bedömda, men jag kan inte kommentera nåt jag inte vet nånting om.

Rimmar det inte illa att han får jobba kvar trots att han sextrakasserat en kollega, fram för allt när det gäller just en myndighetsanställd?

– Det är klart att man inte ska göra så här. Det är därför det har blivit ett personalansvarsärende, avslutar Mossberg.

"Räkna med att fällas"

Personalansvarsnämndernas uppgift är att efter en anmälan från arbetsgivaren ta ställning till vad en statstjänsteman får och inte får göra. Den som anmäls till personalansvarsnämnden får räkna med att fällas. Tre av fyra ärenden leder till någon form av påföljd. Mest vanligt är en varning, men i nästan vart femte ärende utdelas löneavdrag, visade en granskning av tidningen Publikt tidigare i år.

ANNONS

Mellan 1 januari 2015 och september 2016 gjordes 353 anmälningar från landets tio största myndigheter, undantaget Försvarsmakten. Flest anmälningar gjordes av polisen (169) och på fjärde plats låg kriminalvården (42). Där emellan finns Arbetsförmedlingen och Migrationsverket.

ANNONS