En humla och lavendel.
En humla och lavendel. Bild: Janerik Henriksson/TT

Studie: Humlor riskerar massutrotning på grund av klimatförändringar

Klimatförändringar riskerar humlornas liv, så pass att det går att jämföra med en massutrotning enligt kanadensiska forskare. Men det gäller inte alla sorters humlor.
– Det är en kraftig minskning och ett allvarligt problem, men att alla arter skulle försvinna är osannolikt, säger Lina Herbertsson, humleforskare.

ANNONS
|

Humlor kan, så vitt vi vet, inte strejka för klimatet – men det betyder inte att de inte påverkas av klimatförändringar.

Enligt en ny studie vid Ottawas universitet i Kanada ligger flera arter av humlor illa till. Och det har de gjort ett bra tag.

Studien har jämfört data över 66 arter av humlor som har samlats in från Nordamerika och Europa under 115 år (1900-2015). Resultatet visar att antalet humlor sjönk kraftigt mellan 2000 och 2014. Sannolikheten att man hittar humlor på de undersökta platserna har minskat med 30 procent – bara sedan 1970-talet.

Enligt forskarna bakom studien försvinner humlorna i en sådan rask takt att det kan jämföras med "massutrotning".

ANNONS

– Om minskningen fortsätter i denna takt så kan många av de här arterna försvinna för alltid inom några årtionden, säger Peter Soroye bakom studien.

LÄS MER:Svenskarna mindre oroliga för klimatet än andra EU-länder

Boven bakom siffrorna: Klimatförändringar

Enligt honom och hans medförfattare är boven bakom de dystra siffrorna klimatförändringar. En förklaring som ges är att det har blivit varmare och har börjat regna mer än vad humlor enligt tidigare observationer klarar av.

Men det är inte första gången frågan tas upp.

– De här idéerna är inte helt nya, man har diskuterat och skrivit artiklar om hur klimatförändringarna troligtvis kommer att påverka humlor. Det är inte heller nytt att klimatförändringar påverkar vilda organismer, säger Lina Herbertsson, forskare i biologi och miljövetenskap på Lunds universitet.

Hennes fokus ligger bland annat på pollinerande insekter, särskilt humlor, och hon har tagit del av studien.

– Det som är nytt här och som jag blir lite skärrad över är att det var en starkare och mer utbredd effekt på humlor än jag hade förväntat mig. Det kommer inte som en chock, vi vet att klimatförändringar utgör ett problem. Men att det redan skulle vara ett problem för humlor tycker jag är tråkigt och allvarligt, säger hon.

LÄS MER:Forskarnas svar på åtta klimatfrågor

Osannolikt att alla arter försvinner

Tidigare studier vid Sveriges lantbruksuniversitet och vid Lunds universitet 2011 har visat att trädgårdshumla, åkerhumla och klöverhumla har minskat kraftigt i svenska rödklöverfält under de senaste 70 åren. Orsakerna är troligtvis att blomrika områden som betesmarker har försvunnit.

ANNONS

Samtidigt vill Lina Herbertsson förtydliga att humlan förmodligen inte kommer dö ut helt.

– Det studien visar är en kraftig minskning och det är ett allvarligt problem, men att alla arter av humlor skulle försvinna är osannolikt.

Humla som flyger in i en gul stockros.
Humla som flyger in i en gul stockros. Bild: Hasse Holmberg

Det är nämligen så att det bara i Sverige finns 40 arter av humlor, som är ett vildbi. Lina Herbertsson förklarar att somliga arter missgynnas av klimatförändringar, som de som lever i kallare klimat där temperaturen stiger. Samtidigt finns det andra arter i Sverige som gynnas av förändringarna, som till exempel den mörka jordhumla som man kan se ha vandrat uppåt i landet när det har blivit varmare.

Men enligt Lina Herbertsson hade förlusten av vissa arter varit tillräckligt katastrofal.

– Sverige har skrivit under konventionen om biologisk mångfald och åtagit oss att bevara mångfalden för mångfaldens skull. Om vi låter arter dö ut så har vi förlorat dem för evigt, säger hon.

De flesta blommande växter pollineras av insekter liksom ungefär en tredjedel av allt vi odlar. Men olika insekter och arter pollinerar olika typer av växter, och om vissa arter av humlor försvinner kan de växter som de pollinerar gå samma öde till mötes.

LÄS MER:Klimatförändringar dödar Svalbards renar

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS