Stor skillnad för att få förskoleplats

Alingsås ligger i topp i landet med att erbjuda alla föräldrar förskoleplats inom den tid som föräldrarna önskar när de söker. Stenungsund och Mark ligger sämst till i Göteborgsregionen.

ANNONS
|

Sveriges kommuner och landsting (SKL) har nyligen genomfört en riksundersökning på underlag av kommunernas egna uppgifter. 150 av landets 200 kommuner har svarat på undersökningen och den fråga som ställts är: Hur stor andel av de som erbjudits plats inom förskoleverksamheten har fått plats på önskat placeringsdatum? Kommunerna har fått svara via sitt eget material om föräldrarnas önskemål om placeringsdatum i förhållande till det faktiska datum som erbjudits. Det är den reella väntetiden innan kommunen kan erbjuda plats på förskola.

Tolv av 15 kommunerna i Göteborgsregionen har svarat på undersökningen som saknar svar ifrån Göteborg, Mölndal och Partille och skillnaderna är mycket stora. Av svaren framgår att Alingsås kommun erbjuder förskoleplats till samtliga föräldrar som efterfrågar och att Kungsbacka erbjuder 91 procent av föräldrarna förskoleplats från önskat placeringsdatum. Förutom Alingsås är det 19 kommuner i landet som erbjuder alla sökande föräldrar förskoleplats på önskat datum. Bland de kommuner från Göteborgsregionen som hamnar i botten märks Mark och Stenungsund. –Det här ser verkligen illa ut för oss men det är inte så farligt vad vi kan se. Vi klarar fyramånadersgränsen för att erbjuda förskoleplats men sedan kan inte alla få plats exakt när de önskar. Det kan bland annat vara så att många söker plats redan i augusti fast de inte behöver platsen förrän i oktober och då slår det på denna typ av undersökning som granskar varje enskilt fall. Sedan kan vi ha det lite kärvt under senvåren med platser. Vi har också inskolningsperioder i början av hösten som kan påverka när föräldrarna får en plats, säger Per Andersson-Sellén verksamhetschef för förskolorna i Stenungsund.

ANNONS

Den politiska ledningen för bildnings- och socialutskottet, Janette Olsson (S) och Linda Ekdahl (oberoende), tycker att det finns all anledning att titta närmare på undersökningen. – Det måste vi givetvis göra, säger Linda Ekdahl. Som en följdfråga har SKL också frågat hur lång ytterligare väntetid det har blivit innan barnen slutligen fått sin plats. I den delen visar sig kommunerna Ale och Lilla Edet ha längst väntetider. I Ale kan man få vänta upp till 44 dagar extra om man inte fått plats på önskat datum och i Lilla Edet 39.

Fakta: Väntan på förskola Andel familjer i procent som har fått förskoleplats enligt önskat datum.

  1. Alingsås 100
  2. Kungsbacka 91
  3. Kungälv 76
  4. Härryda 72
  5. Tjörn 65
  6. Orust 57
  7. Lilla Edet 54
  8. Lerum 51
  9. Ale 43
  10. Bollebygd 38
  11. Stenungsund 30
  12. Mark 28
  13. Medelvärde 64

SKL:s mätning avser från önskad dag till erbjuden placeringsdag. Det är inte plats utifrån fyramånadersregeln som efterfrågas utan den reella väntetiden innan kommunen kan erbjuda plats på förskola.

ANNONS