Stefan såg unik valross utanför Onsala: ”Häftigaste jag sett”

På lördagens båttur med Destination Gottskär-Nidingen fick resenärerna en ovanlig syn. För blott tredje gången på 2000-talet längs Västkusten, och möjligtvis första gången någonsin i Halland, har en valross siktats.
– I djurväg är det det häftigaste jag sett, säger båtföraren Stefan Petersson.

ANNONS
LocationOnsala|

När Destination Gottskär-Nidingen på lördagseftermiddagen skulle köra ut nattens gäster till sin verksamhet på ön Nidingen utanför Onsala fick Stefan Pettersson, som är förste skeppare och ansvarig på Destination Gottskär-Nidingen, och hans resenärer uppleva någonting som möjligtvis aldrig tidigare har inträffat.

Turen mellan Gottskär och Nidingen har Stefan Pettersson kört otaliga gånger, men då havet var helt spegelblankt höll han ögonen öppna efter tumlare.

Stefan Gustafsson
Stefan Pettersson är förste skeppare och ansvarig för verksamheten på Destination Gottskär-Nidingen. Bild: Privat

– Här är det mer eller mindre vardagsmat med tumlare, men den här gången såg vi inga. Men istället såg vi att Lillelandsskäret var uppe, berättar Stefan Petersson.

På vägen tillbaka från Nidingen åker han alltid en omväg via Lillelandsrevet, som i sig är ett naturfenomen där 1 000 kubikmeter runda stenar som i samband med vågor och strömmar i havet staplas på varandra och bildar ett skär ovanför vattenytan.

ANNONS

LÄS MER: Brugd skapade uppståndelse vid Styrsö

”Rund boll” i havet var Valross

Skäret är inte alltid synligt men kan, när det väl är synligt, vara allt mellan en meter och över 50 meter långt.

– Normalt är det ju bara en stenhög, men nu var det som en rund boll, säger Stefan Petersson.

Till en början trodde han att det var en älg som lyckats ta sig hela vägen ut till revet, medan gästerna istället gissade på det som rörde sig kanske kunde vara en säl. Men allteftersom de närmade sig började Stefan Petersson ana vad det var det rörde sig om.

– ”Det är en valross!” ropade jag när jag såg vad det var.

LÄS MER: Max drog upp rekordstor fisk: ”Som att få upp en dinosaurie”

Kan vara första någonsin i Halland

För Stefan Petersson var de första gången han såg en valross i det vilda. Att han aldrig tidigar sett en valross är dock föga förvånande, då lördagens syn endast var den tredje som rapporterats längs Västkusten under 2000-talet, och dessutom kan vara den första någonsin som siktats i Halland.

Hur reagerade resenärerna?

– De var saliga. De visste inte ens att de skulle få se ett naturfenomen och så fick de se en valross.

ANNONS

Och hur reagerade du själv?

– I djurväg är det här det häftigaste jag har sett, säger Stefan Petersson.

LÄS MER: Trynfisk hittad i Gullmarsfjorden

Ovanligt – men inte så länge sedan sist

Trots att valrossar är väldigt ovanliga i Västsverige var det dock inte så länge sedan en sådan syntes i Bohuslän. Detta då en solande valross så sent som i mars i år vållade stort intresse i Smögen.

Innan dess var det dock hela 20 år sedan ett Västkusten förärades av ett valrossbesök. Men att de två senaste skulle röra sig om samma individ tror inte Stefan Petersson.

– Valrossen i Smögen var ju brunaktig och hade jättesmå tänder medan den här var grå och har betar som är en halvmeter, så det här måste vara någon ny som letat sig hit, säger han.

Valross

Valross (Odobenus rosmarus) är en sälart som främst lever i Arktiska havet. De kan även förekomma i Atlanten och i Stilla havet.

En valross längd ligger på mellan 220 och 360 centimeter, där hanarna är betydligt större än honorna. Vikten bland valrossar kan variera stort – allt mellan 400 och 1700 kilo.

Deras hörntänder kan bli väldigt stora och påminner om elefantbetar. Betarna kan bli upp till en meter långa.

Runt munnen finns mellan 400 och 700 upp till 30 centimeter långa, styva borst, ofta nedslitna och då betydligt kortare. Borsten används för att upptäcka bytesdjur på havsbottnen.

Källa: Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU)

LÄS MER: Extremt ovanliga besöket – en valross har tagit sig till Smögen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS