Störningar i tågtrafiken blev långvariga

En brand i en högspänningskabel orsakade stora störningar i tågtrafiken till och från Göteborg under torsdagen. På fredagsförmiddagen var problemet fortfarande inte löst.

ANNONS
|

En brand i en högspänningskabel i ett ställverk fick stora konsekvenser under torsdagseftermiddagenoch påverkade bland annat trafiken till Stockholm och Malmö. Även Öresundstågen drabbades av störningarna och tvingades vända i Mölndal, i stället för i Göteborg. Dessa sträckor ska nu rulla som vanligt, uppger Trafikverket, men ytterligare störningar är att vänta i Västsverige.

– Det påverkar ganska många tåg, främst pendeltåg, sade Annika Lormark hos Västtrafiks störningsjour till GP under fredagen.

Västtågen hårt drabbade

Hårdast utsatt förproblemen i tågtrafiken varVänersborg, som utöver branden också drabbades under gårdagen på grund av ett växelfel, men även sträckan Uddevalla-Herrljunga-Borås. Enligt Trafikverket får man räkna med att störningarna kommer att pågå under hela förmiddagen.

ANNONS

– Även när man har åtgärdat problemet så tar det tid att starta upp alla system som legat nere, säger Trafikverkets presstalespersonYasmine Boulechfar.

Läs mer: Fortsatt stopp i tågtrafiken till Vänersborg

Problemen lösta under fredagseftermiddagen

Vid lunchtid på fredagen kunde Trafikverket konstatera att man lyckats komma ifatt tidsschemat efter branden. Även växelfelet i Vänersborg uppges vara löst.

– Det är åtgärdat och klart för trafik. Tågen kommer att rulla enligt tabell från och med 14-tiden, säger Sven Lindberg på Trafikverkets pressjour.

ANNONS