Sparkrav nära uppnås – men oro inför framtiden

I mars stod skolan och förskolan på Tjörn inför ett sparkrav på 31 miljoner kronor 2019. Nu har 20 miljoner hämtats in utan att fast anställd personal behövts sägas upp. Men oron finns kvar hos föräldrar och fackförbund.

ANNONS
|

När kommunen 2014lockade nya invånare, i kampanjer som: Är du Tjörnsmogen, lyftes skolans höga ranking upp. Fyra år senare har både elevresultaten och lärartätheten sjunkit och stora sparpaket aviserats. I mars trodde politikerna att ett 40-tal personer skulle behöva sägas upp. Men så illa blev det inte.

– Jag visste inte då att vi hade så många visstidsanställda. Förvaltningen har verkligen jobbat på bra, säger Gunnemar Olsson (L) som är ordförande för utbildningsnämnden.

Härom veckan gick kommunen ut med att inga tillsvidaretjänster kommer behöva sägas upp. Men det skrevs inget om att 30 visstidsanställda har fått sluta och att sparkraven lett till att tolv lärare valt att säga upp sig.Frida Christensson som har barn i Myggenäs skola är en av många föräldrar som engagerat sig mot sparkraven. Hon tycker att kommunens information ger en falsk trygghet.

ANNONS

– Vi får inte hela bilden. Det ger en falsk trygghet, säger hon. Vi vet fortfarande inte vilka lärare våra barn kommer ha när de börjar skolan till hösten.

Lena Eriksson är förvaltningschef för skolan och förskolan i Tjörn. Hon bekräftar via mejl att uppemot 20 lärare valt att sluta självmant eller efter enskilda överenskommelser med kommunen.

"Under våren har tolv tillsvidareanställda valt att säga upp sig, säkert flera av den oro som uppstår under omställnings- och förhandlingsprocessen. Dessutom har vi slutit åtta så kallade enskilda överenskommelser. Detta har medfört att andra medarbetare inte har behövt sägas upp men att vi behövt göra omflyttningar mellan enheter", skriver hon.

Föräldrar som GP träffar vid Myggenäs förskola på den nordöstra delen av ön är oroliga inför framtiden.

– Vi har inte märkt så mycket i förskolan än, men vi vet att det blir färre anställda till hösten, säger Rebecka Sjöberg.

Skolan vägde tungt när hon bestämde sig för att flytta hem till Tjörn och bilda familj. Nu oroas hon och flera föräldrar över effekten av besparingarna, speciellt över att de barn som behöver extra stöd ska drabbas när elevassistenter fått sluta. Robert Hallding som är lärare och ordförande för Lärarförbundet på Tjörn, säger att det är precis det som han och hans kollegor sett hända under våren.

ANNONS

– Vi ser redan att de elever som mest behöver det inte får samma stöd som tidigare. Lärarna får lägga mer tid på de eleverna och ändå når de inte samma resultat.

Gunnemar Olsson tror att lärarflykten från Tjörn är en konsekvens av att sparkraven fick så stor uppmärksamhet av den politiska oppositionen, fackförbund och föräldrar.

Men det avvisar Robert Hallding bestämt.

– Det är tjänstemännen och politikerna som inte tagit ett strukturerat grepp om hur de ska hantera den här inflyttningen. De hyr dyra lokaler trots att de borde ha byggt nya skolor för länge sedan. Det är bristen på långsiktighet som oroar.

Inför 2020 är målet för förskola och skola ett nollresultat.

ANNONS