Solidariskt kylskåp räddar Mikaela

Miljövänligt och tillgängligt för alla. Det är syftet med det solidariska kylskåpet i Mölndal. – Vi är en stor familj hemma med fem barn så det här är guld värt för oss, säger Mikaela Olsson.

ANNONS
|

För ett och ett halvt år sedan startade projektet solidariskt kylskåp i Göteborgsområdet. Tanken är att minska matsvinnet, hjälpa människor som inte har råd att köpa mat eller som vill göra ett miljömedvetet val.

Kylskåpen fylls på med hjälp av att restauranger, butiker eller privatpersoner lämnar in färsk mat som de inte längre har för avsikt att sälja eller äta.

I stället för att slänga maten hamnar den i de solidariska kylskåpen.

På Miljöfyndet i Mölndal står det ett kylskåp uppställt sedan ett år tillbaka. Allt fler har upptäckt möjligheten att lämna och hämta mat i butiken. Efter jul- och nyårshelgerna har behoven varit större än andra perioder på året.

ANNONS

Mikaela Olsson var där första gången i veckan tillsammans med kompisen Lotta Hermansson.

– Jag fick reda på via Facebook att det finns. Men pappa bor här i närheten och har varit här och det har min granne också varit, berättar Mikaela Olsson.

Båda välkomnar den här formen av utbyte.

– Ja, jag är pensionär och får hålla i pengarna, säger Lotta.

– Jag försöker alltid vara medveten om prissänkningar. Vi har fem barn, pappan är sjukskriven och jag är arbetssökande. Så det gäller att tänka på ekonomin, speciellt nu under fattiga januari, betonar Mikaela.

Vad är det för varor du har hämtat?

– Mjölk! Det går verkligen åt fort, men även bröd.

I Sverige är det solidariska kylskåpet en relativt ny företeelse. Men i andra länder har utvecklingen pågått under en längre tid: I Tyskland har begreppet foodsharing funnits länge. I Göteborgsområdet finns det fyra kylskåp. Det första startade sommaren 2016 i centrala Göteborg.

Övriga solidariska kylskåp finns i Kortedala, Gamlestan – och på Miljöfyndet i Mölndal.

– Men syftet med projektet är inte att vi ska växa utan inspirera andra till att göra samma sak. Vi har skapat en plattform där man ska kunna koppla ihop dem som inte vill slänga mat och dem som vill ta vara på maten, förklarar Tomasz Cieslak, en av initiativtagarna till projektet.

ANNONS
ANNONS