Waissullah Safi, Hassan Nasari och Muhib Kharoti tycker att utbildningen är kul och förklarar att alla hjälper varandra att förstå språket. Bild: Lisa Henricson
Waissullah Safi, Hassan Nasari och Muhib Kharoti tycker att utbildningen är kul och förklarar att alla hjälper varandra att förstå språket. Bild: Lisa Henricson

Snabbare väg att få jobb inom vården

För att nyanlända snabbare ska komma in på arbetsmarknaden erbjuder många kommuner vuxenutbildning med språkstöd. På vård- och omsorgsprogrammet i Lerum siktar flera av eleverna också på att studera vidare.

ANNONS
|

– Jag vill bli tandläkare och hoppas att jag får stanna här, säger 17-årige Hassan Nasari, som kom till Sverige för två år sedan.

Han är en av dem som börjat på vård- och omsorgsprogrammet inom vuxenutbildningen den här terminen. Lerum har arrangerat utbildningen två gånger tidigare, men nytt för i år är att även ungdomar har möjlighet att söka. Genom samarbete med Lerums gymnasiums språkintroduktion kan därför Hassan Nasari och flera av hans klasskamrater läsa hela programmet på två år. Undervisningen sker på svenska, med möjlighet för eleverna att få hjälp på sitt eget modersmål. Syftet är att förkorta lärsträckan och öka integrationen.

ANNONS

– Istället för att läsa SFI i flera steg och därefter gå vidare kan de utbilda sig till undersköterska direkt. När elever läser språket i ett sammanhang går det också fortare att lära sig, säger Monika Nilsson, rektor på vuxenutbildningen i Lerum.

Alla elever har individuella studieplaner så att den som redan har viss kunskap kan bli klar med utbildningen fortare.

–Det blir en kort sträcka till egen försörjning. Många får timanställningar redan under utbildningen.

Inom Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) finns flera yrkesutbildningar med språkstöd. Tanken är att matcha behovet av utbildad personal till bristyrken och enligt GR:s statistik får 80 procent av eleverna jobb efter utbildningen.

– Verksamheter inom vård- och omsorg skriker efter folk. I den här gruppen har eleverna andra modersmål vilket kommer att behövas med tanke på att brukarna kommer från andra länder.

Monika Nilsson påpekar att utbildningen är populär och att många killar söker, till skillnad från vanliga vård- och omsorgsprogram som ofta har svårt att locka pojkar.

Den här omgången går 30 elever i klassen, ungefär hälften är vuxna som fått uppehållstillstånd och hälften är ungdomar mellan 17-19 år, varav några väntar på besked om att få stanna eller inte. Waissullah Safi är en av dem.

ANNONS

– Jag vill bli sjuksköterska och hjälpa andra. Jag hoppas på att få ett jobb och betala skatt, säger han.

Fakta: Yrkesutbildningar med språkstöd

  1. Startade 2013 som ett pilotprojekt inom Göteborgsregionens kommunalförbund. Sedan 2014 finns verksamheten med i vuxenutbildningens ordinarie utbud och arrangeras av olika utbildningssamordnare.
  2. Yrkesutbildningar med språkstöd möjliggör en kortare studietid eftersom eleverna läser SFI och svenska integrerat med en yrkesutbildning.
  3. Kurser som erbjuds är bland andra barnskötare och personlig assistent, busschaufför, svetsare, trädgårdsskötsel.
ANNONS