Leif Dotevall menar att utlandsresorna innebär en risk för ökad smittspridning.
Leif Dotevall menar att utlandsresorna innebär en risk för ökad smittspridning. Bild: Robin Aron

Smittskyddsläkarens oro: Utlandsresor ökar spridningen av coronaviruset

Samtidigt som smittspridningen ökar i Europa har resandet ökat, jämfört med i våras. Smittskyddet i Västra Götaland spårar fler coronafall till utlandsresor och vill nu att färre tar flyget.
– Undvik resor utomlands om möjligt, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare.

ANNONS
|

Hittills under hösten har smittspridningen av covid-19 varit på låga nivåer i Västra Götaland. Det har samtidigt inneburit att smittskyddet kunnat smittspåra mer aktivt, och identifiera var de så kallade coronautbrotten finns.

Platser med trängsel är tydliga riskområden. Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare, ser också något han beskriver som ”ett stort problem”.

– Det kommer hit en del sjuka personer som har varit på semesterresa, eller på besök i hemländer.

LÄS MER:Tegnell om Stockholms ökande coronatal: ”Borde ha varit i Göteborg”

Ökat resande med flyg

Den 14 mars kom Utrikesdepartementet (UD) med en avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder. Från och med juli har UD därefter hävt avrådan för land efter land i Europa. Det har inneburit att resandet ökat.

ANNONS

Smittskyddet får, via Folkhälsomyndigheten, information om en bekräftat smittad person flugit inom sju dagar före insjuknandet. Personerna som suttit på raderna närmast kontaktas då, som ett led i smittspårningen.

Det var så smittskyddet arbetade kring de så kallade importfall som upptäcktes innan pandemin tagit fart – och det är så arbetet ser ut nu igen, när den allmänna smittspridningen i Sverige är lägre.

– Personer som har varit utomlands är verkligen en risk. Det är det budskapet vi verkligen vill betona: Undvik resor utomlands om möjligt.

LÄS MER:Staten lägger miljarder på coronatester – kan fortsätta i flera år

Läget i Europa har förändrats

Risken med utlandsresor har tidigare inte setts som särskilt stor, med tanke på att även Sverige har en samhällsspridning av covid-19. Läget har dock förändrats, menar Leif Dotevall. Flera europeiska länder har nämligen en snabbt ökande smittspridning.

– Jag tror att det här är ett rörligt mål. Man kunde nog säga så i somras, men om du tittar på Europeiska smittskyddsmyndighetens kurva nu är antalet bekräftade fall per dag dubbelt så högt i Europa som i mars-april. Spanien, Frankrike, Italien, Tyskland, Balkan har många fall. Det gör att vi också måste ompröva det här med resor hela tiden: Är detta nödvändigt?

Folkhälsomyndigheten har hittills främst uppmanat till eget ansvar, och att hålla sig informerad om läget, vid utlandsresor.

ANNONS

LÄS MER:Tegnell om stoppade publikhöjningen: ”Ett signalvärde"

Fakta: UD:s avrådan från utlandsresor

UD har inte längre någon avrådan från resor till: Andorra, Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Finland, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, San Marino, Schweiz, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Vatikanstaten och Österrike.

För resor till övriga länder inom EU, EES (Europeiska ekonomiska samarbetsområdet) och Schengenområdet gäller avrådan från icke nödvändiga resor till och med 21 oktober 2020.

UD avråder också från icke nödvändiga resor till övriga delar av världen till och med den 15 november 2020.

Källa: Utrikesdepartementet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS