SFI-elever har blivit en del i arbetet med Växtrum

Växtrum i Lerum vill vara en del av samhället och bygger på att ideella krafter hjälper till. I år samarbetar trädgårdsprojektet med Grön SFI och satsningen uppskattas av eleverna som både lär sig svenska och får syssla med sitt intresse.

ANNONS
|

Förra våren startade vuxenutbildningen Svenska för invandrare så kallad Grön SFI. Projektet innebär att eleverna jobbar med olika miljöteman parallellt med språkundervisningen, exempelvis odling och återvinning. Målen är bland annat snabbare språkutveckling, att öka miljömedvetandet och bättre hälsa för deltagarna, berättar Agnetha Rosander, initiativtagare och SFI-lärare i Lerum.

Inför årets Växtrum kontaktade hon projektledarna för att få igång ett samarbete. Agnetha Rosander lyfter fram flera fördelar både för Växtrum och för eleverna.

– Vi ville gå utanför skolan och samlas kring det här intresset. Många av våra elever har tidigare haft trädgårdar i sina hemländer och jobbat mycket med odling, det är fantastiska resurser. En annan viktig del är naturens läkande kraft, man mår bra av att syssla med det här, säger Agnetha Rosander.

ANNONS

Det är femte året i rad som Lerums kommun arrangerar Växtrum, projektet där två kända trädgårdsdesigners skapar trädgårdar tillsammans med var sitt team bestående av Lerumsbor.

Hittills har åtta trädgårdar växt fram på olika centrala platser i Lerum och för att sköta dem finns ideella gruppen Växtrums vänner, där alla som är intresserade kan vara med och hjälpa till. Samarbetet innebär att en del SFI-elever gått med i gruppen och är med när Växtrums vänner träffas och fixar med trädgårdarna. En av dem som hoppat på projektet är tidigare SFI-eleven Ameneh Agherkakli.

– Jag hoppas att jag kommer att lära mig mycket om att sköta blommor och växter av andra med mer erfarenhet. Genom Växtrums vänner har jag också börjat våga prata mer svenska, säger hon.

För Najah Alfrih och Dalal Alhasan, som jobbat en hel del med odlingar i Syrien, blir arbetet med Växtrums trädgårdar ett sätt att återuppliva intresset i Sverige.

– Jag har både odlat bomull och kört traktor, men kan inte göra det nu så jag tycker mycket om det här, säger Dalal Alhasan.

Enligt Sylvia Dahlén, projektledare för Växtrum, är samarbetet med Grön SFI ett bra sätt att vidga hållbarhetstanken som både omfattar miljö och social gemenskap.

ANNONS

– Vi vill att många ska känna sig delaktiga och det här är ett kravlöst sätt att integreras i det svenska samhället. Träffarna avslutas alltid med en fikastund då man kan språkträna och träffa nya vänner, säger hon.

Fakta: Växtrum

  1. Startade 2015, är en del i Lerums vision att bli Sveriges ledande miljökommun.
  2. Idén är att utveckla centrala platser och göra dem till inspirerande gröna rum. Platserna ligger utefter en promenadslinga och under sommaren arrangeras guidade turer.
  3. Förra året utsågs projektet till Årets samhällsbyggare i tidningen Dagens samhälles tävling.
  4. Årets designers är Anders Stålhand och Cecilia Liljedahl, som tillsammans med sina team skapar platserna "Mångfalden" och "Solens öga". Trädgårdarna ska premiärvisas 2 juni.
ANNONS