Kommunalrådet Ulrika Frick (MP) och processledaren Marthe Vakoufari vill att Kållered centrum ska utvecklas. Bild: Lisa Henricson
Kommunalrådet Ulrika Frick (MP) och processledaren Marthe Vakoufari vill att Kållered centrum ska utvecklas. Bild: Lisa Henricson

Samarbete ska ge Kållered ett lyft

Kållered centrum ska utvecklas till ett attraktivt stationssamhälle. Det är målet när Mölndals stad och fastighetsägare gör en gemensam satsning.

ANNONS
|

Det är inte bara Mölndals centrum som behöver ett rejält ansiktslyft. Kållered väntar också på sin tur och har nu fått gehör. Inom de närmaste åren ska det byggas 300–500 lägenheter i centrum och i samband med det vill kommunen också lyfta hela området.

Redan för två år sedan tog Mölndals stad därför initiativ till ett samarbete med fastighetsägare och andra parter i Kållered centrum.

Första steget var en kartläggning som visade att fastighetsägare, näringsidkare samt skolor och Kållereds bibliotek var intresserade av en gemensam satsning. Nu har en förstudie startat och tanken är att den ska leda fram till ett samarbete inspirerat av så kallad Business Improvement District (BID), vilket innebär att flera aktörer inom ett område jobbar tillsammans för att öka attraktiviteten.

ANNONS

– Vi vill pröva BID för att få en mer långsiktig samverkan mellan offentlig, privat och ideell sektor, säger kommunalrådet Ulrika Frick (MP).

Metoden har bland annat använts i Gamlestaden och i Floda med goda resultat. Förstudien, som ska vara klar nästa höst, ska ge svar på hur ett samarbete ska organiseras, exempelvis om parterna ska bilda en förening eller aktiebolag.

– Man ska också ta fram en handlingsplan som gäller vilka frågor man ska arbeta med. Och vilka som ska vara med och finansiera det här, säger Susann Haggren, från Fastighetsägarna.

Förstudien finansieras av branschorganisationen Fastighetsägarna, enskilda fastighetsägare, Mölndals stad och Västra Götalandsregionen och processledaren Marthe Vakoufari har anställts för att arbeta med frågan. Även Ikea, på andra sidan motorvägen, är en part i förstudien.

– I framtiden vill Ikea att fler kunder ska åka kollektivt och då är det en stor fördel att stationsområdet i Kållered blir mer attraktivt, säger Susann Haggren.

Enligt henne kan det handla om att skapa större trygghet genom exempelvis belysning, men även om bättre utbud och ökad tillgänglighet. Både Susann Haggren och Ulrika Frick tycker att Kållered centrum har stor potential att utvecklas positivt.

– Jag hoppas att det kommer att bli en attraktiv stadsdel som många vill besöka. Gärna med mer unika verksamheter, säger Ulrika Frick.

ANNONS

Fakta: Business Improvement District

  1. Betyder organiserad samverkan inom ett geografiskt område med syfte att öka attraktiviteten och fastighetsvärden i området.
  2. Ett BID kan exempelvis använda sin budget till renhållning, trygghetsskapande åtgärder, aktiviteter och marknadsföring.
  3. I andra länder stöds BID av lagstiftning som innebär att alla fastighetsägare i ett område måste ansluta sig om majoriteten vill ha ett samarbete, men i Sverige finns ingen liknande lag utan samverkan är frivillig.
ANNONS