Mattias Jägerskog ville underlätta för samvaro och bättre miljö. I dag är Skjutsgruppen runt 70 000 personer och samarbetar med Västra Götaland för att bli ännu fler. Bild: Christina Wagner
Mattias Jägerskog ville underlätta för samvaro och bättre miljö. I dag är Skjutsgruppen runt 70 000 personer och samarbetar med Västra Götaland för att bli ännu fler. Bild: Christina Wagner

Samåkningsrörelse – snart med egen app

ANNONS
|

Den ideella samåkningsrörelsen Skjutsgruppen firar tioårsjubileum den 19 juni. Från början var samåkningsidén ett experiment, grundaren Mattias Jägerskog ville koppla samman sina intressen för deltagarkultur, miljöfrågor och kommunikation.

– Skjutsgruppen började som en idé att vi kan överbrygga avstånd både fysiskt, från plats A till plats B, och också avståndet mellan oss som människor genom god kommunikation. Ett experiment i att komma närmare varandra, berättar han.

Via sociala medier samlade Skjutsgruppen många människor på en gång. Vänner bjöds in, som i sin tur bjöd in sina vänner och så vidare. Sedan 2013 har Skjutsgruppen även en egen hemsida utifrån principen "six degrees of separation", att det alltid är sex led till en kändis genom någon som känner någon.

ANNONS

– Man kan se på vår hemsida hur alla hänger ihop vid varje samåkning. Vi utgår från forskning på tillit, som Charles Feltman att tillit uppstår när vi väljer att göra något som är viktigt för oss sårbart för andra, berättar Mattias Jägerskog.

Hemsidan har heller inga dolda konversationer, utan allt kan läsas av alla.

– Man kan ta liknelsen med en dåligt belyst park, där händer det ibland dåliga saker. På nätet finns liknande tendenser i privata meddelanden, man kan säga att vi bara jobbar där det är upplyst.

Omkring 114 000 personer pendlar in till Göteborg varje dag, de flesta från närliggande kommuner. Lerums kommun har till exempel runt 13 500 personer som pendlar ut jämfört med de 4 000 valt att pendla till kommunen.

En del av Västra Götalandsregionens mål är att andelen samåkare ska öka i Västsverige. Därför är de med och utvecklar Skjutsgruppens app, som kommer ha samma funktioner som hemsidan.

Kollektivtrafik visas alltid sida vid sida med privatpersonernas fordon, invånarnas och samhällets intressen ska tas tillvara utan fokus på ekonomisk vinst.

– Det är ett långsamt ideellt attitydförändrande arbete. För tio år sedan var det många som sa "det här går ju inte". Det gäller att arbeta konsekvent och uthålligt, säger Mattias Jägerskog.

ANNONS

Fakta: Skjutsgruppen

  1. Ideella samåkningsrörelsen Skjutsgruppen startade 2007. I dag även förening.
  2. Drygt 70 000 deltagare i rörelsen i Sverige.
  3. Ingen ekonomisk vinning, inte heller bland deltagarna. "Vänner tjänar inte pengar på vänner"
  4. Samåker för miljön, ekonomiska skäl och för den sociala aspekten.
  5. Privatpersoner, alla känner alla i något led.
  6. Fyller 10 år den 19 juni.

Hemsida: Skjutsgruppen.nu

ANNONS