Trafikverket uppskattar att omkring två miljoner svenskar beger sig ut i trafiken i Sverige under de kommande dagarna.
Trafikverket uppskattar att omkring två miljoner svenskar beger sig ut i trafiken i Sverige under de kommande dagarna.

Så undviker du julkaoset i trafiken

Årets största trafikhelg. Både polisen och Trafikverket rustar nu inför att två miljoner svenskar väntas sätta sig i bilarna för att fira jul med sina nära och kära.
– Vi vet att det är en förhöjd olycksrisk och det kommer finnas poliser synliga längs vägarna i hela regionen, säger Jenny Wester, chef för trafikpolisen i region Väst.

ANNONS
|

Redan under torsdagen väntas jultrafiken sätta igång på allvar. Då julafton i år infaller på en söndag räknar polisen med att fredagen kommer bli den värsta trafikmässigt. Enligt Trafikverket är det också under fredagen som flest resenärer har bokat resor med tåg.

Det största resdagen med tåg väntas precis som när det gäller trafiken på vägarna att bli under fredagen.
Det största resdagen med tåg väntas precis som när det gäller trafiken på vägarna att bli under fredagen. Bild: Jessica Gow/TT

– Under fredagen kan man nog räkna med att många har tagit ledigt och det innebär att det kan vara mycket bilar ute på vägarna under hela dagen, säger Pär Aronsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Förra året omkom enligt statistik från Transportstyrelsen sex personer i jultrafiken mellan den 22 och 26 december i Sverige. Inför årets julhelg uppskattar Trafikverket att omkring två miljoner svenskar kommer att sätta sig i bilen under de närmaste dagarna.

ANNONS

Säkra vägar räddar liv

För att komma fram tryggt och säkert till sina nära och kära under julhelgen finns det flera saker att tänka på – inte minst när det gäller valet av väg. Enligt Trafikverket räddar mitträcken cirka 80 trafikanters liv varje år.

– Vägar som är mötesseparerade och har trafiksäkerhetskameror är det allra säkraste, de är enligt statistiken bäst att välja för att undvika olyckor, säger Pär Aronsson.

I region Väst har polisen sedan lång tid tillbaka planerat för årets största trafikhelg.

– Vi utgår från statistiken och har planerat för att ha en god resurs ute på vägarna. Vi vet att det är en förhöjd olycksrisk under jul- och nyårsfirandet och vi är förberedda på det, säger Jenny Wester.

Hon berättar att polisen framför allt räknar med mycket trafik längs de stora vägarna som knyter ihop de större städerna i regionen som riksväg 40, E6, E45 och E20.

– Men vi kommer att finnas synliga även på de mindre vägarna. I år räknar vi med att fredagen blir den största trafikdagen, då julafton infaller på en söndag i år. För att komma fram säkert och i tid gäller de vanliga råden; var ute i god tid, kör försiktigt, lastsäkra bilen och tänk på att alkohol och bilkörning självklart inte hör ihop, säger Jenny Wester.

ANNONS
Jenny Wester, sektionschef vid polisens trafiksektionen i region Väst.
Jenny Wester, sektionschef vid polisens trafiksektionen i region Väst. Bild: Polisen

Rusningstrafiken infaller tidigare under helgdagar

Till skillnad från många andra berättar Jenny Wester att hon och hennes kolleger inte hoppas på en vit jul.

– Nej, för trafiken försvårar det situationen om det blir halka och dåligt väglag och just nu ser väderprognoserna i vår region rätt ljusa ut, säger Jenny Wester.

Till skillnad från andra dagar påpekar Pär Aronsson på Trafikverket också att jultrafiken skiljer sig åt när det gäller vilka tider som trafiken är som mest intensiv.

– En vanlig vardag brukar det vara rusningstrafik senare på dagen. När folk är lediga kan man nog räkna med att de flesta beger sig ut på vägarna tidigare än vanligt, säger Pär Aronsson.

Trafikverkets råd inför jultrafiken:

* Planera färdvägen så att den så långt som möjligt sker på en mötesfri och säker väg.

* Var utvilad – för de flesta innebär jul och nyår längre resor än vanligt. Kör aldrig onykter. Förhindra att någon annan kör onykter. Låt bilen stå dagen efter en fest. Åk aldrig med en onykter förare.

*Kör inte fortare än gällande hastighetsgräns. Se till att alla är bältade. Låt bli mobilen när du sitter vid ratten.

* Håll avstånd. Ta regelbundna raster. En trött förare kan vara lika farlig som en onykter förare.

ANNONS