Coronapandemin har fått efterfrågan på världens alla munskydd att skjuta i höjden.
Coronapandemin har fått efterfrågan på världens alla munskydd att skjuta i höjden. Bild: Martina Holmberg / TT

Regionens nota för munskydd – 1000 procent dyrare

Coronapandemin har fått efterfrågan på världens alla munskydd att skjuta i höjden. För Västra Götalandsregionen innebär krisen en prisökning på över 1000 procent, skriver SVT Väst.

ANNONS
|

Västra Götalands tandläkare använder 45 000 stycken munskydd i veckan. Regionen betalar i normala fall 35 öre för varje enskilt munskydd. Men en beställning som regionen nyligen gjort visar att prislappen numera ligger på 4,50 kronor styck. Det innebär en prisökning på mer än 1000 procent.

– Det blir en extra kostnad men det absolut viktigaste är att komma ihåg är att vi är mitt i pandemin och måste säkerställa att vi har bra produkter tillgängliga för våra medarbetare, säger Lars Loftäng, som är avdelningschef för koncerninköp till SVT.

Utöver munskydd är plasthandskar en dyrgrip för vårdsektorn. Det är ännu oklart hur stor kostnadsökningen är för handskarna men beroende på hur länge pandemin pågår kan regionen få betala miljontals kronor.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS