Ragnhild, 60, cyklade ner i hål efter fiberbolagets miss

När Ragnhild Ekelund skulle cykla till jobbet i måndags möttes hon av en obehaglig överraskning. Mitt i vägen hade ett fiberbolag grävt ett tio centimeter djupt hål. Hon ramlade, slog i ansiktet i marken och förlorade båda framtänderna.

ANNONS
|

Ragnhild Ekelund, 60, cyklar till jobbet varje dag. Det har hon gjort i många år. Klockan kvart i sju på måndagsmorgonen var hon dock inte beredd på det tio centimeter djupa hålet i marken. Detta var Mölndals-Posten först med att rapportera.

På sidan av hålet står en markeringsskärm, tänkt att varna cyklister och gångtrafikanter. Men bara på ena sidan. Någon övrig markering finns inte på platsen.

– Rännan var ju 25-30 centimeter bred, så hjulet fick ju tvärstopp. Jag hinner tänka att 'nu kommer det en rejäl smäll', sen far jag över cykeln och sen minns jag inte mer förrän jag står upp lite senare.

ANNONS
Rännan i vägen var ungefär tio centimeter djup och 25-30 centimeter bred, precis så att hjulet fastnade i hålet.
Rännan i vägen var ungefär tio centimeter djup och 25-30 centimeter bred, precis så att hjulet fastnade i hålet. Bild: Privat

Ragnhild landade på ansiktet, och slog ut båda framtänderna. Hon slog även i både lår och axel och bröt nyckelbenet.

– Jag hade en bra hjälm, så jag har ändå klarat mig rätt så väl.

Fick hjälp av förbipasserande

På platsen får hon hjälp av en förbipasserande kille. Han tar hand om Ragnhilds cykel och ser efter henne tills hennes man kommer till platsen.

– Heder åt honom, säger jag. Det finns verkligen vänliga människor. Jag har ingen aning om vad han heter men han hjälpte mig jättemycket, säger Ragnhild.

Ragnhilds man, Sten-Åke, såg till att flytta markeringsskärmen och ställa den mitt på vägbanan innan han körde henne till akutmottagningen.

– Det är en brant backe där, så man kommer med en ordentlig fart. Vill det sig riktigt illa kan man slå ihjäl sig. Att ha den enstaka markeringen är ett skämt. Egentligen borde man polisanmäla dem, säger Sten-Åke Jönsson till Mölndals-Posten om händelsen.

Markerad med färg som inte syntes

Ulrika Asztély-Nilsson är avdelningschef för stadsmiljö på tekniska förvaltningen i Mölndals stad.

– När ett hål inte är igenfyllt ska det vara markeringsskärmar på båda sidor om schaktet, kanterna ska vara avfasade, och asfalten längs hålet markerad med färg, säger hon till tidningen.

Enligt Ulrika Asztély-Nilsson är det är svårt att avgöra om Stadsnätsbolaget hanterat det hela rätt vid platsen eftersom markeringsskärmarna ibland kan försvinna, men att den blå färg de markerat rännan med inte syns tillräckligt bra. Kanterna ska inte heller ha varit avfasade.

ANNONS

Ragnhild berättar att hon brukar vara extra försiktig på den mörkare delen av året av just den anledningen.

– Jag bromsar alltid in i tid och tar det försiktigt när det är mörkt ute. Och det finns naturligtvis en mänsklig faktor här, men man måste ändå se till att den här typen av olyckor inte händer. En så stor ränna borde ha varit bättre markerad, eller helt ifylld.

Bolaget beklagar händelsen

Erik Stiernstedt är finansdirektör på Stadsnätsbolaget. Enligt honom har företagets projektledare pratat med både Ragnhild och hennes man Sten-Åke, och att de beklagar händelsen.

– Det jag har fått höra är att vi har haft många vägsergeanter utplacerade vid hålet. Någonting tycks ha hänt med dem under helgen. Men när jag tittar på bilderna nu ser jag faktiskt både att markeringsfärgen inte syns på avstånd och att asfaltskanten är knivskarp. Vi ska ta det med våra underleverantörer, och säkerställa att vägmarkeringar finns kvar också under helgerna, säger Erik Stiernstedt till tidningen.

Enligt Ragnhild har bemötandet efter olyckan ändå varit bra. Det ser också ut som att hon kommer få framtänderna tillbaka.

– Jag har upplevt att de tagit detta på allvar. Jag fick ett fantastiskt bemötande på akuten, och mina tänder är skadade men inte helt trasiga. Bolaget har återkopplat till oss och vi har fått lite blommor som plåster på såren. Det är den mänskliga faktorn, helt enkelt.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS