Det är klart det känns bra att få bevis för att vår förvaltning av bestånden fungerat bra, säger räkfiskaren Janne Hellberg på Resö.
Det är klart det känns bra att få bevis för att vår förvaltning av bestånden fungerat bra, säger räkfiskaren Janne Hellberg på Resö.

Räkfisket kan öka slår ny forskning fast

ANNONS
|

Råden från internationella havsforskningsrådet (ICES) visar att räkbeståndet inte är så illa ute som tidigare framgått.

De nya forskningsråden skulle tillråda ett ökat räkfiske med drygt 80 procent jämfört med råden för 2014. När räkfiskekvotsförhandlingar för 2015, mellan EU och Norge, tar sin början, menar ICES att beståndet är gott i både Skagerrak och i Norska rännan.

Men att det tål en 80-procentig fiskeökning överraskar en del.

Råden innebär att de två områdena klarar en beskattning med 10 900 ton räkor 2015.

- Beståndet av nordhavsräka här är stabilt och har aldrig varit hotat, men har svängt upp och ner. Just nu kan vi notera en mycket god rekrytering, säger Massimiliano Cardinale som representerar Sverige i internationella havsforskningsrådet.

ANNONS

Han lägger till att den räkfiskekris som målades upp i vintras då WWF satte rött ljus på räkorna, vilket fick många att sluta sälja nordhavsräkor över disk, var överdriven.

- Beståndet var aldrig i kris. De hade synpunkter på att det kastas råräka över bord och det kan man ha. Men beståndskris har det aldrig varit tal om.

Inger Näslund, WWF:s talesperson i havs- och fiskefrågor, gläds över uppgifterna från ICES.

- Det är en positiv signal och det är bra att räkan haft en god tillväxt. Men vi är lite överraskade att kvoterna kan ökas så mycket, säger hon.

Var ni fel ute när ni utfärdade rött ljus för räkan?

- Nej, vårt råd var baserat på 2013 års rådgivning från ICES. Men vi har ett helhetsperspektiv i frågan, vilket ICES inte har som uppdrag.

Vad innebär det perspektivet?

- Att vi ser även till bifångster, utkast av småräka och fångstmetoder. Exempelvis har Kustbevakningen och Havs- och Vattenmyndigheten inte gjort något åt bristerna i räkfisket – trots ett regeringsuppdrag från Eskil Erlandsson.

ANNONS

Är det aktuellt att ge räkan grönt ljus nu?

- Det kan vi göra först när alla parametrar i räkfisket är bedömda enligt WWF:s metod.

Skaldjurexperten Mats Ulmestrand vid havsfiskelaboratoriet i Lysekil följer fisket på västkusten minutiöst.

- Vi glädjer oss åt att beståndet är stabilt och på väg uppåt, något som man kunde notera redan i våras, säger han.

Räkfiskaren Janne Hellberg på Resö i norra Bohuslän jublar över det faktum att fiskforskningen för en gångs skull dragit samma slutsatser som yrkesfiskarna själva.

- Vi har kunnat se att det är gott om räka i havet under snart ett år och att rekryteringen är god. Det är klart det känns bra att få bevis för att vår förvaltning av bestånden fungerat bra.

Vad säger du om världsnaturfondens rödmärkning av nordhavsräka i vintras?

ANNONS

- De kritiserade utkastet av både lus, de minsta räkorna, och råräka och visst är det ett problem att vi har fiskare som sysslar med det. Men det har ju inte förstört återväxten kan vi se nu. Därtill kommer det nya bättre fiskeredskap, säger Janne Hellberg på Resö.

Näringen diskuterar ett så kallat pool-fiske. I stället för handel med räkfisketillstånd ska den som är ute på havet kunna tråla räkor på den kvot ett fiskfartyg har som ligger i hamn.

Vad tror du om det?

- Inget vidare. Det skulle bara sluta med ett färre antal stora räktrålare, befarar Janne Hellberg.

I dag finns 60 fartygstillstånd för räkbåtar i Sverige. Snart börjar fiskekvotsförhandlingarna.

Också beredningsindustrin inom Fiskbranschens riksförbund gläds över beskedet från ICES.

- Nästa steg blir nu att MSC-märka både räkorna och redskapen, säger riksförbundets ordförande, Yngve Björkman.

MSC står för Marine Stewardship Council och jobbar för hållbara fisken och certifiering av fisk och miljömärkning av fisk och skaldjur.

ANNONS
ANNONS