Polisen om kritiken efter upploppen

Trots anlagda bränder och stenkastning två kvällar i rad så har polisen inte gripit något efter upploppen i stadsdelen Kronogården i Trollhättan. Polisen menar att den defensiva strategin är medveten. – Situationen är fortfarande hanterbar och vi vill inte agera så att problemen eskalerar. Vi griper in om det är fara för livet, säger Johan Strand, operativ chef för polisen i Trollhättan.

ANNONS
|

Polisen i Trollhättan har fått kritik för att man inte agerat med krafttag mot ungdomarna som de senaste kvällarna startat kravaller och bränder i Trollhättan.

Johan Strand på polisen bemöter nu kritiken men vill inte exakt gå in på hur man arbetar.Hanuppger däremot att polisen agerar efter olika lägen.

- Defensivt, som man agerat fram till nu och håller det hela under uppsikt, patrullerar och håller ställningarna, säger Johan Strand till Ttela och fortsätter.

- Offensivt, då man går in mer handlingskraftigt och eventuellt med annan utrustning och specialutbildad polis för att stävja oroligheterna om någon riskerar livet.

Ett sådant läge kan också uppstå om man gör en mer riktad aktion och ska hitta en specifik, misstänkt person som ska lagföras. Lagstiftning styr vad polisen får göra eller inte göra.

ANNONS

– Hela tiden överväger vi om vi det är värt att gå in eller inte. Och som det är på Kronogården, så har vi resurser tillgängliga så vi kan ändra insatsen omedelbart, säger Johan Strand.

Har ni några speciella personer som ni är intresserade av och misstänker ligga bakom?

– Nu har det här hållit på i två dygn bara. För att säkerställa en individ och vad den har gjort som kan leda till ett gripande så måste du ha tillräckliga bevis. Det kan ta tid, det får man jobba mer långsiktigt på. Men våra områdespoliser har god personkännedom och det är klart att det finns med i våra tankar.

Tidningen TTELA hade utsända reportrarplats på onsdagskvällen, då man träffade några av de maskerade personerna, som deltog i oroligheterna. De menar att de känner sig orättvist behandlade av polisen och är frustrerade.

– Polisen stoppar bilar här och visiterar och trakasserar folk mitt på gatan, även de som inte är kriminella. Det handlar om våra vänner, våra familjer. Vi kommer att fortsätta tills det får ett stopp, säger en av dem.

Längs med trottoareroch uppe från balkongeri Kronogården följde många det som utspelade sig.Ett gupp i området hade under kvällen preparerats med diverse material som sedan tänts på, vilket gjorde att bilar inte kunde passera.

ANNONS

Med jämna mellanrum hördes smällarna av rejäla knallskott. En grupp ungdomar och unga vuxna med maskerade ansikten hade samlats. En del av dem med gatustenar i händerna.

– Det här är vårt svar på polisens agerande. De bryr sig inte på något annat sätt, sa en av upploppsmakarna.

Många som bor här är upprörda över det som händer, de känner sig skrämda.Vad tänker ni om det?

– Vi måste göra något och det är ingen som lyssnar på något annat sätt.

Men vad vill ni få ut av det här?

– Att polisen ska sluta jiddra med oss. Vi slår tillbaka, vi har inget annat, sa en av dem innan de åter begav sig tillbaka mot den övriga gruppen.

Enligt uppgifter till tidningen TTELA skaoroligheternadragit igång efter ett tillslag mot några personer i tisdags, men enligt polisen handlar det inte om att man haft någon speciell insats eller kontroll utöver det normala.

Att de känner sig trakasserade, vad har du för uppfattning om det?

– Vi har våra rutinkontroller och det har vi överallt, Kronogården är inte speciellt i det avseendet. Men är det någon i en bil som vi misstänker har gjort något olagligt, så finns det skäl att stoppa dem, svarar Johan Strand.

ANNONS

Och att det skulle vara någon speciell oro eller ängslighet bland poliserna som jobbat ute de två senaste dygnen tycker sig Johan Strand heller inte ana.

– Alla vet hur de ska agera och har varit med förr. Det här ingår ju i arbetsuppgifterna, säger Johan Strand.

ANNONS